İZMİR’in tarihi dokusuyla gözde mekanlarından Kızlarağası Hanı’nda, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün, 20 yıllık bazı kiracılarından aldığı kiraya yüzde 70’i bulan zam yapması tepki çekti. Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba, kira farklarını dengelediklerini, yüksek zamlı kirayı ödemek istemeyenin dava açabileceğini belirterek zammı savundu.
Kızlarağası Hanı’nda son restorasyonun yapıldığı 1994 yılından bugüne kadar işyerlerini koruduklarını ve kiralarını zamanında ödediklerini belirten eski kiracılar, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün 2014 yılını kapsayan yüzde 50, yüzde 70 oranlarındaki zam kararıyla şoke oldu. Daha sonra zamların tüm kiracılara bu oranda yapılmadığı, yüzde 10, 20 oranlarında zam yapılan işyerlerinin de olduğu ortaya çıktı.
Yüksek zamlara tepki gösteren kiracılar, Kızlarağası Hanı’nın son restorasyonunun tamamlandığı 1994 yılından bugüne kiracı olduklarını, kiralarını zamanında ödediklerini söyledi. Diğer işyerlerinin sürekli kiracısının değiştiğini, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün de boşalan bir işyerini yeniden kiraya verirken en az yüzde 20 zamlı verdiğini belirten kiracılar, şu görüşleri dile getirdi:
"Kiracısı çok değişen işyerlerinde kiralar zamanla yükseldi. Bu nedenle kiralar arasında farklar oluştuğu doğru. Ama bunda bizim suçumuz yok. Yapılan enflasyon oranındaki zammı her yıl ödedik, aksatmadık. İyi kiracı olmanın faturasını şimdi yüksek zamlı kirayla mı ödeyeceğiz? Bize göre bu eşitlikçi bir davranış değil."
Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba ise, yüksek zam yaptıkları kiracılara daha önce düşük bedellerle kiralama yaptıklarını söyledi. İba, "Kurum olarak kira farklarını dikkate alarak bir dengeleme yaptık. Adaletin bu olduğunu düşündük. Bunların sayısı da fazla değil. Enflasyon oranında zam yaptığımız da var. Ancak, ödemek istemeyen varsa, kirayı TEFE ve TÜFE’ye göre zamlı olarak yatırıp, kira tespit davası açabilirler" dedi.