SAMSUN’da bulunan ve Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından birisi olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde 6 ayda 7 defa yangın çıktı, 66 hektarlık alan zarar gördü.
Samsun’un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında bulunan 56 bin hektar alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde, geçen yıl ağustos ayından bu yana 6 ayda 7 yangın çıktı. Yangınlarda 66 hektarlık alan yangından zarar gördü. 321 kuş türünün yaşadığı Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin 21 bin 700 hektarlık bölümünün sulak alan olduğu, 5 bin 174 hektarlık kısmının ise Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olduğu ve uluslararası RAMSAR sözleşmesi kapsamında korunduğu belirtildi.
YANAN BÖLGEYE KAMERA SİSTEMİ KURULACAK
Orman ve Su İşleri 11’inci Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Samsun Şube Müdürü Murat Demir, yangınların çıktığı alanlar ile RAMSAR sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunan bölgeye 4 tane kamera yerleştirilip izleneceğini söyledi.
Yangınlarla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Demir, "Yeni yerleştirilecek kamera sistemiyle ilgili projeyi tamamladık. Bakanlığımızın onay vermesini bekliyoruz. Gece gündüz bölge takip edilecek. Yangınlarla ilgili soruşturma devam ediyor. Yangınların nedenleri araştırılıyor. Yangınların kuşların üreme dönemi olan nisan ayında olmaması büyük şans" diye konuştu.