TÜRK Kızılayı'nın 'Telafer'e el uzat' sloganı ile başlattığı yardım kampanyasında toplanan yardımları 3 TIR'la birlikte Şırnak'ın Silopi İlçesi yakınlarından Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'ndan Türkmenlerin göç ettiği Sincar bölgesine gönderildi.

Irak’ın Sincar bölgesinde yaşayan Türkmenler için Kızılay’ın başlattığı 'Telafer’e el uzat' yardım kampanyası kapsamında 3 yardım TIR'ı Kızılay ve AFAD görevlilerince Habur Sınır Kapısı'ndan Kuzey Irak’a uğurlandı. Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı Mintez Şimşek, Irak'ta yaşanan göç hareketi nedeniyle mağdur duruma düşen Türkmenlere geçen hafta 3 TIR yardım malzemesi ile 8 personelin, Telafer'den Sincar'a göç eden yaklaşık 70 bin kişiye ulaştığını anlattı.

Sincar'da ekibin kamp yeri için faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Şimşek, "Şu anda 3 TIR'la yaklaşık 45 bin yüksek kalori bisküvi, 17 bin 1,5 litre su ve 3 bin battaniye Telafer’den göç eden 70 bin Türkmen kardeşimize ulaştırmak üzere Sincar’ yolcu ediyoruz. Bu yardımlar yarın sabah itibari ile muhataplarına dağıtılacak. Türk Kızılayı’nın orada görevli olan 8 uzmanı ve Sincar kaymakamlığı ve Sincar yerel yetkililerle Telaferli kardeşlerimize ulaştırılmış olacaktır. İlk giden yardımlarımız yine su, bebek maması, yüksek kalorili bisküvi şeklindeydi. Şu anda yine aynı yardımları gönderiyoruz. Ama ilaveden battaniye gönderiyoruz. Bundan sonra orada gelen ihtiyaç taleplerine göre yardımlarımız devam edecek. Kampanyamız devam etmekte 2868 nolu SMS bağışlarınızla aldıklarımız bu yardımları Sincar’daki Telafer’den göç eden Türkmen kardeşlerimize ulaştırmaktayız" dedi.

İlaç yardımlarının Sağlık Bakanlığı ve AFAD'ın desteğiyle geçen hafta Tilkeyif'e ulaştığını belirten Şimşek, "Sincar da şuan itibariyle ciddi anlamda ilaç sıkıntısı yok ama istenen bir şey var ise buna yönelik Türk Kızılay’ın planlamaları doğrultusun da ilaç yardımlarını ileteceğiz. Şu anda 8 tane uzman personelimiz Sincar’da görev almaktadır. Telafer bölgesinden Sincar’a göç eden mülteci kardeşlerimize Türkmen kardeşlerimize yardımcı oluyorlar. Diğer taraftan Musul’un kuzeyine göç eden Tilkeyf bölgesi ve Filter bölgesinde açıkta kalan Türkmenler için çalışmalar yapıyoruz. Bunlar zaman içerisinde ihtiyaçlar tespit edilecek. Gerekli transferler yapılacaktır. Gerek Sincar bölgesinde gerekse Musul’un kuzeyindeki bölgede çadır kente toplu yaşamak istemiyorlar. Bu doğal afet değil, bu bir çatışma ortamı. Savaş ortamında hiç kimse toplu barınma alanında yer almak istemiyorlar. Bundan dolayı çadır kenti kursanız bile buraya gelip de bu alanda bir arada bulunmayı hiç kimse istemiyor. Dağınık alanlarda camilerde okullarda parklarda bahçelerde akrabaların yanında insanlara barınacak birer çadır veriyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI