SAMSUN'daki Orman ve Su İşleri 11'inci Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Geyik Üretme İstasyonu’nda 29 yıldır kızıl geyiklerin doğal yaşamda sayılarının artırılması için çalışma yapılıyor. Orman ve Su İşleri 11'inci Bölge Müdürü Emin Karaman, geyikleri görmek isteyen bir çok vatandaşın istasyona geldiğini belirterek, "Özellikle doğa fotoğrafçılarından büyük ilgi var. Ancak koruma alanının içerisine kimseyi alamıyoruz. Buna rağmen istasyon çevresinden geyikleri görmek için bile vatandaşlarımızın talebi oluyor" dedi.
Orman ve Su İşleri 11’inci Bölge Müdürlüğü’ne bağlı, Vezirköprü İlçesi Kunduz Yaylası mevkisinde bulunan Geyik Üretme İstasyonu'nda 29 yıldır çalışma yapılıyor. 83.5 hektar alan üzerine kurulu istasyonda kızıl geyiklerin doğal yaşam alanları dışarıdan müdahale olmaması için tel örgülerle kapatılarak korunuyor. Yabani hayatta yaşayan geyiklere besin desteği de veriliyor.
VATANDAŞIN GÖRMESİNE İZİN VERİLMİYOR
Alanda şu an 35 kızıl geyiğin bulunduğunu söyleyen Orman ve Su İşleri 11'nci Bölge Müdürü Emin Karaman şu bilgileri verdi:
"Bölge, kızıl geyiklerin doğal yaşam hayatında kalacağı şekilde çitlerle çevrildi. Geyikler sürekli kontrol altında tutuluyor. Bu geyikleri insanların doğal yaşamlarında görme ihtimalleri çok düşük. Kunduz’da geyik üretme çiftliğinin bulunduğunu duyan bir çok vatandaş geyikleri merak ettikleri için bizi aradı. Geyikler görmek istediklerini söylüyorlar. Ancak koruma altında oldukları için buna bizim izin vermemiz mümkün değil. Geyikler koruma altında olduğu için vatandaşlarımın bu ilgisini, taleplerini karşılıksız bırakmak zorunda kalıyoruz."
Kızıl geyiklerin doğa fotoğrafçılarının da dikkatini çektiğini belirterek "Özellikle doğa fotoğrafçılarından büyük ilgi var. Ancak koruma alanının içerisine kimseyi alamıyoruz. Buna rağmen istasyon çevresinden geyikleri görmek ve fotoğrafını çekmek için bile fotoğrafçıların ve vatandaşlarımızın talebi oluyor" dedi.
Kızıl geyiklerin ortalama 15- 18 yıl yaşadıkları ve ağırlıklarının 150- 200 kilogram arasında değiştiği belirtildi.