VATANİ görevini yaparken kaza sonucu silahla yaralanan 26 yaşındaki Fatih Ermiş, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde görülen davada 448 bin lira tazminat kazandı.
Fatih Ermiş, Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde askerlik görevini yaparken 10 Kasım 2009 tarihinde, kaza sonucu silahla yaralandı. Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesi avukatı Halil Öztürk, Ermiş için yasal yollara başvurdu. Milli Savunma Bakanlığı'na yapılan maddi ve manevi tazminat başvurusunun reddedilmesi üzerine Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne gidildi. Avukat Halil Öztürk'ün, 2010 sonunda Fatih Ermiş adına açtığı dava, 6 Kasım 2013'te karara bağlandı. 13 Ocak 2014'te kararı davacıya tebliğ eden Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Fatih Ermiş'e 423 bin lira maddi, 25 bin lira manevi olmak üzere 448 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. Tazminatın yarın ya da pazartesi günü Ermiş'e ödenmesi bekleniyor.
Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesi Başkanı İsmail Kumartaşlı, konuyla ilgili dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, "Borçlar Kanunu'nda yapılan değişiklik üzerine gazimiz için maddi ve manevi tazminat ödenmesi istemiyle Milli Savunma Bakanlığı'na müracaat ettik. Ancak Bakanlık, cevap vermeyerek talebi reddetti. Biz de konuyu Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne götürdük" dedi.
Kararın emsal oluşturacağını kaydeden Kumartaşlı, "Er olarak görev yapan bir arkadaşımıza yaklaşık 500 bin lira tazminat verildi. Subay, astsubay ve uzman çavuş rütbesindeki kişilere daha çok tazminat verilebilir. Biz, devletin gazi ve şehit ailelerine verdiği tazminatın yeterli olmadığını düşünerek bu davayı açmıştık" diye konuştu.
Fatih Ermiş de dernek aracılığıyla böyle bir dava açtığını, askerde kaza sonucu yaralanması nedeniyle maddi ve manevi tazminat kazandığını yineledi. Avukat Halil Öztürk, bu tür davalarda ilk müracaat yerinin Askeri Yüksek İdare Mahkemesi olduğunu, bu mahkemenin verdiği kararın temyizi olmadığını söyledi.