BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, "Özgürlük yürüyüşümüzü zaferle sonuçlandırmak, Başkan Apo'yu burada, Amed'te istiyoruz" dedi.
Diyarbakır'da 'Demokratik Özgür Kadın Hareketi' bileşenleri tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle İstasyon Meydanı'nda miting düzenlendi. Mitinge Irak, İran, Suriye ve Ortadoğu'nun çeşitli ülkelerinden gelen kadın temsilcilerle birlikte yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Yöresel kıyafetli kadınların, müzik eşliğinde halay çekerek, eğlendiği mitingde Dicle Fırat Müzik Grubu'nun kadın sanatçıları konser verdi. Gültan Kışanak, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve kadın belediye başkan adaylarının da yöresel kıyafetlerle katıldığı miting, 'Kürt ulusal marşı' olarak nitelendirilen 'Ey Rakip'ın okunması ve Paris'te öldürülen PKK'lı 3 kadın için saygı duruşu ile başladı. Mitingte 8 Mart Dünya Kadırlar Günü mesajı okunan Abdullah Öcalan lehine sloganlar attıldı. Kışanak, yaptığı konuşmada, sömürgeciler ve erkek zihniyetinin temsilcilerinin Kürt kadınlarından korktuklarını ifade ederek şöyle dedi:
"Kürdistan'ın dört bir yanında kadın devrimi yaşanıyor. Tüm Kürt kadınları adına bir kez daha söz veriyoruz; And olsun ki Paris'teki katillerin yakasına yapışacağız, hesap soracağız. Sakine'lerin anısına bir kadın devrimi gerçekleştireceğiz. Bu cinayeti işleyenler, Kürt kadınının korkacağını sandı. Yanıldıklarını burada bir kez daha gösterdiniz. Biz bu yola korku duvarını yıkarak çıktık. Korkularla yolundan dönen olsaydık, işkence tezgahlarında vaz geçerdik. Kimse yalanlarıyla bu cinayeti örtbas edemez. Çok iyi biliyoruz ki; Paris'teki cinayeti AKP hükümeti, MİT'i, paraleli, derini, kirli, pis olan ne varsa birlikte işledi. Bu alçakça cinayeti hep birlikte işlediler. Aksini iddia eden varsa, AKP 'Bu işin içinde yokum' diyorsa, elinizde belgeler, önünüzde dosyalar vardır. Ömer Güney'in kim olduğunu, kimlerden emir aldığını çok iyi biliyorsunuz. İçinizden birileri size rağmen yaptıysa açıklayın. Açıklayamazlar, çünkü beraber yaptılar. Biz paralelden, AKP'den, derin devletten bunun hesabını soracağız."
Gültan kışanak, erkek egemenlikli sistemin boğazına kadar rüşvete, yolsuzluğa, hırsızlığa bulaştığını, bu kadar yolsuzluk, hırsızlığı, dünyanın bütün deterjanı kullanılsa temizlenemeyeceğini belirtirken, "Kadınlar el ele verelim. Bu kirli sistemden, kirli devletten, bunlardan hesap soralım" dedi. Kışanak, Kürt kadınlarının Öcalan nedeniyle çok şanslı olduğunu öne sürerek şöyle konuştu:
"Bizim şansımız o ki bu halka önderlik eden başkan Apo, kadın özgürlüğünü birinci görev olarak Kürt halkının önüne koydu. Kürt halkı olarak kendi dilimiz, kimliğimiz, ana vatanımızda özgürce yaşamaya ihtiyacımız var. Sayın Öcalan buna öncülük etti. Ama dedi ki; 'Kadın özgür olmadan, toplum özgür olamaz. Kendinizini kandırmayınız. Kürt halkı özgür olmak istiyorsa, kadın özgürlüğü bunun birinci adımıdır. Kürt halkı bugün Ortadoğu'da siyasetin belirleyicisidir. Kadına kim elini kaldırırsa o eli tutup indireceğiz. Kimse kadına şiddet uygulayamaz. Kız çocuklarımızı istemediği kişilerle evlenmeye zorlayan kim olursa olsun, karşısında durmalıyız. Kadınlar asla korkmayın, yılmayın. Kürt özgürlük hareketi arkanızdadır. Özgürlük yürüyüşümüzü zaferle sonuçlandırmak istiyoruz. Onun için de Başkan Apo'yu burada, Amed'te istiyoruz. Amed'te toplayacağımız Öcalan'a özgürlük imzalarının yarısı kadınların olmalıdır. 30 Mart'ta bu meydanda halkımızın, kadınların zaferini kutlayacağız. Mücadele edip cezaevlerinin kapısını açacağız. Tüm kadın yoldaşlarımızı buraya getireceğiz. Bu seçimlerde ortaya çıkacak irade, Kürt halkının özgürlüğünü ilan edecek, öz yönetimlerimizi ilan edecek."

FB(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)