Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, () - ANTALYA'da sahillerde 5 yıldızlı otellerdeki kırlangıç yuvalarının korunması için yeni bir girişim başlatıldı. İlk etapta 5 yıldızlı 14 otelde, kırlangıç yuvaları korumaya alındı.
SKAL International Antalya Kulübü Çevre Komitesi, hemen her yıl çevre ve sosyal sorumluluk alanlarında önemli projeler yürütüyor. Önceki dönemde atık haldeki pil, üniforma, oyuncak ve sabun geri dönüşüm projeleriyle dikkati çeken SKAL International Antalya Kulübü, yeni başlattığı kırlangıç projesi ile sahildeki 5 yıldızlı otellere yuva yapan kırlangıçların hem bilinçsizce bozulan yuvalarının korunmasını hem de otel personeline duyarlılık kazandırılmasını amaçlıyor.
YABANCI DİLDE BROŞÜR
Proje kapsamında otellerde odalara İngilizce, Rusça, Almanca başta olmak üzere yabancı dillerde bilgilendirici broşürler bıraktıklarını anlatan SKAL International Antalya Kulübü Çevre Komitesi Başkanı Cüneyt Kuru, "Kırlangıçlar ve projemiz hakkında bir bilinç oluşturmaya çalışıyoruz. Projede bulunan ve katılmak isteyen tesislere brifinglerle desteğimizi sürdürüyoruz. Kırlangıç projesine şu ana kadar 14 otel gönüllü oldu ve fiilen yuvaları koruma altına alarak belgelediler" dedi.
TURİST GİBİLER
Kırlangıçları turistlere benzeten Cüneyt Kuru, "Bir süreliğine ülkemizi ziyaret edip ardından dönüyorlar. Aradaki tek fark, bu güzel yaratıkların otellerimizdeki konaklama esnasında birkaç hafta içerisinde büyük ailelere dönüşmeleri. Zira üreme mevsimleri olmasından dolayı bolca yavru kırlangıcımız oluyor bu aylarda" diye konuştu.
Sahillerdeki en büyük tehlikenin bu kırlangıçları otellerinde ya da odalarının balkonunda istemeyen insanlar olduğunu dile getiren Kuru, şunları kaydetti:
"Bilhassa kuş gribi ve benzeri hastalıkların ortaya çıkışı itibariyle insanlar daha hassas davranmaya başladı. Bir diğer neden çamur ve ot parçalarından oluşan yuvaların kirlilik yaratması. Bu nedenle otellerde yuvaların yıkılması talepleri arttı. Ancak unutmamamız gereken bir konu var; bizler bu tesisleri onların göç ve konaklama alanlarına inşa etmeden önce, onlar buraların asıl sahipleriydi."
GÖNÜLLÜ OTELLER
Projeye ilk etapta gönüllü olarak dahil olan Antalya'nın 5 yıldızlı 14 oteli şöyle:
"Barut Hemera/Side, Rixos Lares/Kundu, Paloma Grida/Belek, Paloma Renaissance/Beldibi Kemer, Vera Verde/Belek, Vera Mare/Boğazkent, Sentıdo Sun Zeynep/Belek, WOW Topkapı Resort/Kundu, WOW Kremlin Resort/Kundu, River Garden HV/Belek, Titanic Beach Resort/Kundu, Limak Limra/Kiriş, Crystal Paraiso/Boğazkent ve Crystal Waterworld/Belek."
Projenin Antalya ile sınırlı olmadığını, ülke geneline açık olduğunu duyuran SKAL International Antalya Kulübü, tüm otellere kırlangıçların korunması ve bu projeye katılması çağrısında bulundu.

FOTOĞRAFLI