Engin ÖZMEN/EDİRNE, () - EDİRNE Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, bu yıl 16- 22 Haziran tarihleri arasında 653’ncü yapılacak Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için yaklaşık 2 bin pehlivanın belediyeye başvuru yaptığını açıkladı. Yağışların sürmesi beklendiğinde güreşlerin yağmur altında da yapılabileceğini kaydeden Tanrıkulu, "Birkaç yıl güreşçilerimiz yağmur altında da güreş yapmışlar. Federasyonun itirazı yok. Kırkpınar, bütün pehlivanların güreşmek istediği alan olduğu içinde yağmur dinlemeden güreşiyorlar. Aşırı sıcağın altında olmaktansa yağmur altında güreşmek çok daha iyi olacak" dedi.
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Kırkpınar Güreşleri’nin 653’ncüsü bu yıl 16-22 Haziran tarihleri arasında Kırkpınar Er Meydanı’nda yapılacak. Bu nedenle Sarayiçi’nde belediye ekiplerince temizlik çalışması başlatıldı. Pehlivanların güreşeceği çim alanda kenelere karşı ilaçlama yapılırken, ekipler de Er Meydanı tribünlerini ve oturma koltuklarını temizlemeye başladı. Son 1 haftada aralıkla süren yağmur yağışının ay sonuna kadar süreceği endişe yaratırken, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, havanın yağışlı olması durumunda bile güreşlerin planlandığını tarihlerde yapılacağını söyledi.
2 BİN PEHLİVAN GELECEK
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde güreşmek isteyen yaklaşık 2 bin kadar pehlivanın belediyeye başvuru yaptığını kaydeden Tanrıkulu, şöyle konuştu:
"Bu sene 653'üncüsünü yapacağımız Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin hazırlıklarına başladık. Özellikle çimlerin ve Er Meydanı’nın elimizden geleni yaptık. Şu anda temizlik işlemleri devam ediyor. Bu yıl 2 bine yakın güreşçi bekliyoruz. Çok fazla başvuru ve talep var. Edirne Kırkpınar bu sene daha ulusal ve uluslar arası bir festival haline gelecek diye düşünüyorum. Er Meydanı için sinek ve kene mücadelesine devam ediyoruz. Özellikle bu çevrenin gelen misafirlere daha hijyenik hizmet vermesi için çalışmalara devam ediyoruz. Festivale tüm belediyeleri ve büyük ilçe belediyelerini davet ettik. Onların kendi illerini ve ilçelerini tanıtması için yer vereceğimizi söyledik. Daha fazla Kırkpınar’a ilgi olacağını düşünüyoruz. Çevirmecilerin olduğu bölümleri sadece gıda alanı olarak belirledik."
OTELLERDE YER YOK
16-22 Haziran tarihleri arasında Edirne’nin çok yoğun olacağını kaydeden Tanrıkulu, Kırkpınar toplantıları yaptıklarında festivalin yapılacağı hafta için Edirne’de bu aşamada otellerde yer olmadığını belirterek şöyle dedi:
"İnsanlar yer bulmakta zorlanıyorlar. Edirne’nin en önemli ve büyük etkinliklerden biri Kırkpınar. Elimizden geldiğince uluslar arası düzeye taşıyacağımızı düşünüyorum. Ayrıca yağmur konusunu da değerlendirdik. Birkaç yıl güreşçilerimiz yağmur altında da güreş yapmışlar. Federasyonun bir itirazı yok. Kırkpınar, bütün pehlivanların güreşmek istediği alan olduğu içinde yağmur dinlemeden güreşiyorlar. Aşırı sıcağın altında olmaktansa yağmur altında güreşmek çok daha iyi olabilir."
Temizlik çalışmaları kapsamında Kırkpınar Ağaları ve efsane güreşçilerin heykelleri de hortumdan su tutularak yıkandı. Çalışmaların Kırkpınar Güreşleri’nin başladığı tarihe kadar süreceği belirildi.

EÖ(LK/İD) (FOTOĞRAFLI)