İZMİT(Kocaeli), () - KOCAELİ Kırım Tatarları, 18 Mayıs 1944'te Urallar, Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderilen soydaşlarını andı.
Kocaeli Kırım Tatarları 18 Mayıs 1944 tarihinde yük vagonlarına bindirilerek Urallar, Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderilmişti. Sürgüne gönderilen 238 bin Kırım Tatarı'nın yüzde 46'sı yollarda hastalık ve kötü hava şartlarından yaşamlarını yitirmişti. Kocaeli Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği yöneticileri ve üyeleri dernek binasında soydaşlarını andı.
Kocaeli Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyesi Emre Tokel, "18 Mayıs 1944 insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından birinin tarihidir. Böyle vahşetlerin bir daha yaşanmaması temennisiyle, sürgünün hala tahribatını yaşayan Kırım Türklerine güç, kudret ve sabır diliyoruz" diye konuştu. 
'İŞGALLER SON BULSUN'
Kırımlıların kendi imkanları ile yeniden topraklarına döndüklerini kaydeden Emre Tokel sözlerini şöyle sürdürdü:
"Soydaşlarımız 1980'li yılların sonundan başlayarak kitleler halinde vatanları Kırım'a tamamen kendi olanakları ile dönebilmişlerdir. Vatan topraklarındaki Millî Hakları'nın hemen hiç birisi iade edilmemiştir. Buna rağmen, sürgünden dönen soydaşlarımız 23 yıl boyunca her türlü olumsuzluklara rağmen Vatan Kırım'ı yeniden vatan yapma mücadelesinde iken, 27 Şubat 2014 günü Rusya Federasyonu askerleri bir gün içinde Kırım'ı bir kez daha işgal etmiştir. Biz dünyada buna benzer işgallerin son bulmasını istiyoruz." 
EA(MB/COŞ) (FOTOĞRAFLI)