ELAZIĞ'da kimya mühendisi, 27 yaşındami Serhat Yol, 150 metrelik su kanalını kazmak için çözüm ararken, çapa makinesini 2 ay içerisinde mini bir iş makinasına çevirdi. Atölyesinde geliştirdiği sistemle imal ettiği iş makinesi için TÜBİTAK'a patent başvurusu yapan Yol, yıl sonuna kadar seri üretime geçmeyi hedefledi.
Babasına ait bahçede hobi olarak çiftçilikle uğraşan kimya mühendisi Serhat Yol, yaklaşık 150 metre uzunluktaki bir kanalı nasıl kazacağını düşünürken, bu iş için kendisine ait atölyeye girerek yaklaşık 2 ay içerisinde proje ve sistem çalışmasına başladı. Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü yüksek lisans mezunu olmasına rağmen özel bir farmanın AR-GE Sorumlusu olarak çalışan Yol, hafta sonları yaptığı çalışma sonucu çapa makinesini iş makinesi olarak kullanılabilecek hale getirince TÜBİTAK'a patent başvurusu yaptı.
Mühendis Serhat Yol, babasının engebeli ve sık ağaçlı bahçesinde hafta sonları çalışırken, 150 metrelik kanal kazısı yapması gerektiğini belirterek şunları anlattı:
"İnsan gücüyle çalışılması gereken bir alanda, makine ile kazı yapılabilinir mi diye kendime sordum ve gözüme çapa makinesi ilişti. Çapa makineleri eğimli arazilerde çalışmaya uygun olduğu için bunun üzerinde 2 aylık bir çalışma yaptım. Şanzıman yapısı ve ekipmanlarla uyumlu olması, bana kolaylık sağladı. Dizel motor olduğu için de yakıt tüketimi çok hesaplı. Bu anlamda çiftçiye büyük avantaj sağlayacak. Küçük olması nedeniyle ağaçlık alanda çok rahat hareket etme imkanına sahip. 2 aylık sürede, mini bir kazıcıya dönüştürdüm. Birbirinden ayrılabilen parçalardan oluşuyor. Makine mühendisi bir arkadaşımdan çizim konusunda destek aldım. Hidrolik bilgisini internetten araştırdım. Ortaya böyle bir iş makinesi çıktı."
TÜBİTAK'A PATENT BAŞVURUSU
Geliştirdiği aracın seri üretimini yapmak üzere AR-GE çalışmasına başladığını belirten Yol, mini iş makinesinin patentini almak için de TUBİTAK'a başvurduğunu anlattı. Devletin bu konuda üreticiyi desteklediğini bildiğini aktaran Yol, şöyle konuştu:
"Devletimiz bu konuda destekçi. TÜBİTAK’tan bir programa başvurduk, patent ve diğer tesciller için. Ayrıca 1512 programla şu an projesini yazdık, sonuçlanmasını bekliyoruz. Bunu daha ileriki seviyede geliştirip biraz da AR-GE'sini yapıp, seri üretime geçmeyi düşünüyoruz. Üretceğimiz iş makinelerinin çiftçilere önemli hizmet sunacağını düşünüyorum. Benim için 4 bin lira maliyeti var. Kepçe kımsında sadece çapa makinesi hariç. Ççapa makinesi ve diğer önündeki şansıman kısmını da yaptığımız zaman ortalama 15 bin liralık maliyeti olacak. Zaman ve ekonomik olarak düşünüldüğünde, ticari boyutu, işletmesi ve toplu üretimi ve piyasaya sunumuyla fiyatı ne olur bilemem. Boyutuyla büyük iş makinelerinin giremediği eğimli arazilerde çiftçiler artık rahatlıkla istediği kazı çalışmalarını yapabilecek" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI