''DARBE HUKUNUNUN DEĞİŞMESİ LAZIM''
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü'yü ziyareti sırasında Anayasa'ya değinerek, İngiltere'de yazılı bir anayasa olmadığını; ancak demokrasinin beşiği olarak tanındığını, çünkü İngiltere'de siyasi ahlak kurallarının olduğunu kaydetti.
Kılıçdaroğlu, ahlak üzerine inşaa edilen siyasetin, sadece ülkesinde değil dünyada saygın bir kurum haline dönüşeceğini söyledi. 12 Eylül Anayasası'nda basının hür ve sansür edilemeyeceğinin yazılı ancak bunun gerçeği yansıtmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''12 Eylül darbe hukukunu değiştirmezseniz, Anayasa'yı değiştirseniz de bir şey olmuyor. Darbe hukukunun değişmesi lazım. Size bütün milletin önünde açık çek veriyorum. Getirsinler darbe hukukunu değiştirelim. Türkiye darbe hukukundan çok şey çekti. Nedir? Tipik özelliklerinden birisi şu, siyaseti demokratik kılmazsanız, ülkeye demokrasi gelmez. Siyaseti demokratik kılacaksınız. Siyaseti, lider suntasından kurtaracaksınız. Şimdi siz oy kullanıyorsunuz, ama arzu ettiğiniz milletvekiline oy veriyor musunuz. Hayır. Sizin önünüze bir listeyi koyuyoruz, arkadaş buna oy ver diyoruz. Vermezsen ayrıca ceza yazacağız diyoruz. Kimin hukuku bu? 12 Eylül darbe hukuku. Biz bunu istemiyoruz. Milletin, vekilini milletin kendisi seçsin diyoruz. Açık çek veriyorum. Herkes duysun. Biz dünyaya yeniden bakıyoruz. Hiç kimseyi ayrıştırmadan bakıyoruz. Hiç kimsenin farklılaştırmak istemiyoruz. Herkesin düşüncesine saygı gösteriyoruz.''
''BU DEMOKRASİ, ÜÇÜNCÜ SINIF BİR DEMOKRASİ''
Kılıçdaroğlu, ''Demokrasiyi bu ülkeye getiren bir siyasi partinin genel başkanı olarak söylüyorum. Bu demokrasi, üçüncü sınıf bir demokrasi, biz bunu kabul etmiyoruz. Bizim insanımız birinci sınıf demokrasiye layıktır. Birinci sınıf demokrasi olmalı. Herkesin siyasi düşüncesi var. Biz herkesin siyasi düşüncesine saygı göstermeliyiz. Baskı olmamalı ve baskı kurulmamalı iş dünyası üzerinde. Getirin darbe hukukunu değiştirelim. Bu ülkeye demokrasinin geldiğini göreceksiniz. Demokrasi bir yasa işi değildir. Demokrasi bir kültür işidir. İnsan, kendi ruhunda demokrasi özgürlüğünü hissedemezse, onu yasayla siz sağlayamazsınız. Bu bir mücadele alanıdır ve biz bunu yapmak zorundayız'' diye konuştu.

MKY-HD(İA/AAA)(FOTOĞRAFLI)