Durmuş SEVİNDİK- Cenk TOPCU/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK'ta, belediyeye ait Asri Mezarlıkta bazı cenazelerin kıble dikkat edilmeden defnedildiği şikayeti üzerine Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir "Birkaç sıkıntı olmuş olabilir ama bunu düzeltiriz" dedi.
Baştarla Mahallesi'nde 1962'den bu yana yaklaşık 10 bin cenazenin defnedildiği kentin en büyük mezarlığında bazı definlerde cenazenin sağ yanı üzerine yatırılıp yüzü kıbleye gelecek şekilde defnedilmediği iddiaları ortaya atıldı.
Konuyla ilgili muhabirinin görüştüğü Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, mezarlıkta görevli 2 imam olduğunu, definlerin onların eşliğinde yapıldığını, ancak bazen cenaze sahiplerinin sabah erken vakit kendileri de defin yapabildiğini söyledi. Başkan Akdemir, şöyle dedi:
"Vatandaşlarımız kendi aciliyetine binaen 'İşimiz çabuk olsun' diye kendileri de yapabiliyor zaman zaman. Ondan kaynaklanıyordur. Çünkü dinimizce caiz değildir. Diğer zamanlar imamlarımız eşliğinde defin yapılıyor. Ama bazen yön bulmada sıkıntı olabiliyor. Kimsesizler de olabiliyor. Hoca başlarında olmayabiliyor. O nedenle birkaç tane sıkıntı olmuş olabilir ama onlar düzeltilebilir."
Bülent Ecevit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Zeki Yaka, İslam'da ölünün yüzü kıbleye gelecek şekilde defnedilmesinin sünnet olduğunu belirterek, "Burada mezarların farklı yönde konulmasının değişik sebepleri olabilir. Ancak, 'yanlış yaptık' diye ölünün kabri hiçbir surette açılmaz" dedi.
Müslüman bir kişinin, bilerek sünnete muhalif şekilde defnedileceğini düşünmediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yaka, mezarların, kentin coğrafi yapısı nedeniyle, veya mezarı kazan kişilerin eksik bilgilendirilmesi sonucu yanlış konulmuş olabileceğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Zeki Yaka, "Tabii, ölenin kabrinin yanlış yapılması ya da yanlış defnedilmesi neticesinde yapılabilecek tek şey, olduğu gibi bırakmaktır. 'Yanlış yaptık' diye ölünün kabri hiçbir surette açılmaz. Bundan sonraki yapılacak defin işlemlerine de dikkat edilmesi gerekir" dedi.

FOTOĞRAFLI