BURSA'nın Kestel İlçesi'nde Turan Köyü sınırları içinde kurulması planlanan "Tehlikeli Atık Ara Depolama, Ambalaj Atığı Toplama-Ayırma ve Tehlikesiz Atık Toplama-Ayırma Tesisi" projesinin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) sürecinden muaf tutulmasına tepki gösteren CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, konuyu soru önergesi şeklinde TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi)gündemine taşıdı.
Bursa'da doğaya ve doğal kaynaklara karşı başlatılan hoyratça yok etme politikasının genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ve Bakanlığa bağlı birimlerin imzası bulunduğunu söyleyen Sena Kaleli, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin cevaplandırması isteği ile şu soruları yöneltti
"Kestel'in Turan Köyü sınırları içerisinde kurulması planlanan "Tehlikeli Atık Ara Depolama, Ambalaj Atığı Toplama-Ayırma ve Tehlikesiz Atık Toplama-Ayırma Tesisi" projesinin ÇED sürecinden muaf tutulmasının gerekçesi nedir?
Söz konusu projenin ÇED sürecinden muaf tutulması kararı hangi araştırmalar, incelemeler ve veriler bağlamında alınmıştır? Bu kararın bilimsel bir dayanağı var mıdır? Yoksa tamamen gözleme ve yüzeysel değerlendirmeye dayalı bir karar mı alınmıştır?
Özellikle tıbbi ve endüstriyel atıkların depolanmasında tarım arazilerine yakın alanlar koruma altına alınmışken, Turan Köyü yakınlarında tarım ve orman alanlarının yanında kurulması planlanan tesisin herhangi bir sızıntı yaratması sonucunda doğacak zararın telafisi nasıl mümkün olacaktır? Tarım arazileri ve insan sağlığına verilecek zararın sorumluluğunu bakanlık olarak üstleniyor musunuz?" IA/(FK)(Fotoğraflı)