AYDIN’ın en önemli tarım ürünlerinden biri olan kestanedeki meyve ve gövde kurtlarının zararını incelemek için Türk ve İngiliz bilim adamları inceleme başlattı.
Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Selçuk Hazır ve Doç.Dr. Mehmet Karagöz başkanlığındaki araştırma grubu ile İngiltere’nin Swansea Üniversitesi’nden Prof.Dr.Tariq Butt ve ekibi 13-28 Kasım 2013 tarihleri arasında Aydın’da biraraya geldi. Bilim adamları Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan ve Malgaç Mustafa Köyü Muhtarı Süleyman Baydar ile birlikte Sultanhisar kestane alanlarında incelemelerde bulundu.
İLK VERİLER UMUT VERİCİ
Kestane işleme tesislerini de gezen grup, bu zararlılar nedeniyle ortaya çıkan ekonomik kayıpların çok büyük olduğuna dikkat çekti. Hem kestane ağaçlarının kurtarılması hem de meyve kurtlanmalarının önüne geçebilmek için doğa ve insan sağlığına dost olan biyolojik ve biyoteknik yöntemler geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Doç.Dr.Mehmet Karagöz, “Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü laboratuvarlarında ön denemeler yaptık. Bölgedeki bu önemli sorunu çözmek için ziraat odaları ve üreticilerin de içerisinde yer alacağı büyük bir entegre mücadele projesi yapmaya karar verdik. İlk veriler son derece umut verici. Zararlıların larva ve erginlerine karşı mücadele yürüteceğiz. Sultanhisar Ziraat Odası ve üreticilerin verdiği destek bizim için son derece önemli. Bu sayede bu sorunun üstesinden gelebileceğiz” diye konuştu.
DÜNYANIN EN İYİ KESTANESİ
Türkiye’nin tarım açısından çok önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Tariq Butt ise “Aydın’da üretilen kestane dünyanın en iyisi ama üzülerek gördüm ki buradaki üreticiler gövde ve meyve kurtları yüzünden büyük sorunlar yaşıyor. Adnan Menderes Üniversitesi’ndeki meslektaşlarımızla birlikte bilimin verdiği tüm olanakları kullanarak bu sorunları çözmek için var gücümüzle çalışacağız. Yerel kuruluşların ve üreticilerin verdiği destek bizleri çok mutlu etti, onların desteği olmadan başarılı olmak mümkün değil” dedi.