Şevket YILMAZ/SOMA (Manisa), () - MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, geçen 13 Mayıs'taki faciada ölen 301 işçi anısına KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Beşyol Kavşağı'ndaki Madenci Heykeli'ne karanfil bıraktı. Özgen ve yanındaki grup, ardından ölen işçilerin aileleri ile madenci mezarlarını ziyaret etti.
Soma'ya gelen KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Eğitim-Sen Soma Şubesi yöneticileriyle birlikte Beşyol Kavşağı'ndaki maden heykeline, faciadaki ölen işçiler anısına karanfil bıraktı. Yaşamını yitiren işçilerin aileleriyle de görüşen Özgen, Soma Belediye Mezarlığı'nda oluşturulan Madenci Şehitliği de ziyaret etti. Ardından basın mensuplarına açıklama yapan Özgen, şunları söyledi:
"Birçok emek ve meslek örgütü, bu havzada bulunan madenlere ilişkin birçok teknik raporu kamuoyuna sunmasına rağmen hükümetin kar hırsı, sömürü hırsı ve işverenin talepleri çerçevesinde yaptığı düzenlemeler, bir kez daha Soma'da resmi olan 301 canımızın kaybedilmesine sebep olmuştur. Biz artık bu ülkede, ne madenlerde, ne gemi sektöründe, ne inşaat, ne de metal sektöründe iş cinayetlerinden dolayı ölecek bir arkadaşımızın olmadığını ifade etmek istiyoruz. Bundan sonra bu ülkenin emekçileri olarak iş cinayetlerine karşı ortak örgütlü mücadeleyi hayata geçireceğimizi ifade ediyoruz. Bugün ve bir haftadır meclis gündeminde olan maden yasası ile ilgili düzenlemeler, taşeronlar sistemiyle ilgili düzenlemelere karşı bir kez daha mücadelemizi yükseltiyoruz. Bu ülkenin işçi ve emekçileri bu taşeron sistemine karşı, bu sömürü ve talan sistemine karşı bir arada mücadele etmeye devam edecektir. Burada bir kez daha hükümet yetkililerine çağrıda bulunuyoruz. Birincisi madendeki taşeron sistemine son verin ve yasaklayın. Bu taşeron sisteminin ölüm olduğunu bir kez daha yaşadık ve bu acımız halen devam ediyor. İkincisi madende hayatını kaybeden arkadaşlarımızın aileleri ve çocuklarına yönelik bütün ekonomik ve demokratik haklarını zaman geçirmeden sağlayın ve hayata geçirin. Üçüncüsü mevcut maden işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki bütün zorunlu tedbirleri almadığınız sürece, geride kalan arkadaşlarımızın tekrar madene sürülmesiyle tekrar iş cinayetlerine sebep olacak uygulamalardan vazgeçin."

ŞY(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)