BURSA’nın Orhangazi İlçesi’ne bağlı Keramet Köyü’nde, göç eden Ermeni ailelerden kalma bir evin altında define olduğu iddiaları üzerine alınan izinle Anıtlar Genel Kurulu, Mal Müdürlüğü ve jandarmadan oluşan komisyon gözetiminde kazı çalışmaları başlatıldı.
Orhangazi’ye bağlı Keramet Köyü’nde Saliha Şentürk’e ait atıl haldeki vaziyetteki evde define olduğu iddiasıyla kazı çalışmalarına başladı. Ev sahibinin damadı Efkan Arı, köyde yıllardır evde define olduğuna dair söylentiler olduğunu bildirerek, "Köydeki yaşlıların anlatımına göre, birkaç Ermeni aile Keramet Köyü’ne yerleşmiş. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra bu ailelerden biri hariç tamamı köyden göç etmiş. Köyde kalan aile, kaçan Ermenilerin altın ve eşyalarını dönüp almak üzere bizim evin altına sakladığını anlatırmış. Bu söylenti yıllarca konuşuldu. Muhtarlık uzun zamandır kullanılmayan evin yıkılacağından tedirgin olup 'Yıkın' deyince biz de izin alıp kazı yaptırmak istedik" dedi.
Evin altında kazı yaptırmaya karar verdikten sonra Anıtlar Kurulu ile görüşmeler yaptıklarını belirten Efkan Arı, "Bilgi edindikten sonraki yazışmalar neredeyse bir yıl sürdü" diye konuştu.
Keramet Köyü’ndeki yasal kazı için Anıtlar Kurulu bir komisyon oluşturdu. Mal Müdürlüğü Milli Emlak Şefliği’nden bir yetkili ve jandarmanın da yer aldığı Komisyonun başkanlığını Anıtlar Kurulu’ndan arkeolog Turhan Kayabey yapıyor.
Keramet Köyü Muhtarı Ergün Yenilmez ise yıkılan evin atıl olduğunu ve uzunca bir zamandır kullanılmadığını söyledi. Ermenilerin Kurtuluş Savaşı’ndan önce Keramet Köyü’nde yaşadığını ifade eden Yenilmez, "Savaştan sonra köyü terk etmişler. Eskiler Ermenlilerin giderken o evde altın ve eşyalarını sakladığını anlatırlardı" diye konuştu.
Kazı Komisyonu Başkanı Turhan Kayabey, Keramet Köyü’ndeki kazıda eski eser ve altın arandığını söyledi. Kayabey’den alınan bilgiye göre, yasal süresi 1 ay olan ve en fazla 100 metrekarelik alanda yapılabilecek olan kazılarda altın bulunursa yarısı devlete, kalan yarısı da yer sahibine verilecek. Kazılar sırasında eski esere rastlanması halinde yer sahibi devre dışı kalacak ve kazı Anıtlar Kurulu tarafından sürdürülüp, eski eserlere devlet hazinesine alınacak.
Keramet Köyü’ndeki dün sabah saatlerinde başlayan define kazısı köy halkı tarafından merakla izlenirken, Jandarma Komutanlığı ekipleri de bölgede güvenlik tedbiri aldı. Saat 17.00’ye kadar devam eden kazıda herhangi bir bulguya rastlanılmadı. Yer sahibi talep ederse kazılar bir aya kadar devam edecek.