KURTULUŞ Savaşı’nın komutanlarından Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir Yıldıran, Manisa'daki Celal Bayar Üniversitesi’nde düzenlenen konferansa katıldı.
Celal Bayar Üniversitesi Turkuaz Kulübü ve Tarih- Edebiyat Kulübü işbirliği ile düzenlenen 'Dünü Unutma ki Yarına Hakkın Olsun' konulu konferans, Muradiye Yerleşkesi Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kurtuluş Savası’nın büyük komutanlarından Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir Yıldıran’ın katılımıyla gerçekleşen konferansa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Çelik, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Maraş, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Kazım Karabekir Vakfı kurucularından Timsal Karabekir Yıldıran’ın, Kazım Karabekir Paşa’nın arşivinden fotoğraflar eşliğinde gerçekleştirdiği konuşması boyunca duygu dolu anlar yaşandı. Öğrenciler o tarihlerde yaşanan sıkıntılar ve zorluklara şahit olurken, gözyaşlarını tutamadı. Timsal Karabekir Yıldıran’, verdiği konferansta Celal Bayar Üniversitesi Turkuaz Kulübü’ne, Tarih-Edebiyat Kulübü’ne ve danışman hocaları Doç. Dr. Şayan Ulusan, Doç. Dr. Hatice Palaz Erdemir ve Yrd. Doç. Dr. Emin Kırkıl’a teşekkür ederek, "Beni gençlerle böyle bir programda bir araya getirdiler. Bu konferansta Kazım Karabekir arşivinden derlenmiş fotoğraflar eşliğinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk, babam ve silah arkadaşlarının yaşadıklarını, Milli Mücadele yıllarını anlatacağım" dedi. Timsal Karabekir Yıldıran, şöyle devam etti:
"Kars’ta Gazi Muhtar Paşa Konağı’nda duvardaki bir levha beni can evimden vurdu. Diyordu ki; 'Tarihini bilmeyenin coğrafyasını başkaları çizer.' Bu vatan üzerinde her zaman oyunlar oynandı, oynanıyor ve oynanacak. Bizim mesleğimiz ne olursa olsun, coğrafyamıza sahip çıkmak istiyorsak, kendi tarihimizi en az bir tarihçi kadar bilmemiz şart. Siz gençlerden bir ricam var. Şu gün, şu rahat ortamda şu da olsaydı, şunu da yapsaydık demek yerine, o gün o insanlar neler yaşadı, neler hissetti ve bugünkü özgürlüğümüz, rahatımız kimlerin canı pahasına oldu? diye düşünsünler. Sizleri, kendinizi o insanların yerine koyarak geçmişe bir yolculuğa davet ediyorum."
Kazım Karabekir tarafından yazılan ve bestelenen ’Türk Yılmaz’ marşını tüm salonla birlikte söyleyen ve eski kaydından dinleten Timsal Karabekir Yıldıran, öğrenci ve öğretim üyeleri tarafından ayakta alkışlandı. Timsal Karabekir Yıldıran’a teşekkür plaketi ve çiçek takdim eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Çelik, "Timsal Karabekir Yıldıran Hanımefendiyi, üniversitemizde ağırlamaktan büyük onur ve mutluluk duyduk. Milli Mücadele yıllarını bizlere tekrar yaşattı. Kendisine tüm üniversitemiz adına teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.