Fatih DALDAL/BAYRAMİÇ (Çanakkale), () - ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi sınırlarındaki Kazdağları eteklerinde meyvecilik yapan bazı üreticilerin ormanlık alan ve derelere bıraktıkları zirai ilaç atıkları, korkutucu boyutlara ulaştı.
Kullanıldıktan sonra zirai ilaç kutularının bilinçsizce ve rastgele çevreye atılması doğal güzellikleriyle bilinen Kazdağları'nda kötü görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu. Özellikle hafta sonu bölgeyi gezmeye gelen ziyaretçiler karşılaştıkları manzara karşısında şaşkınlığa uğrarken, zirai ilaç atıklarını bırakan üreticilere tepki gösterip yetkililerin duruma el atmasını istedi. Bu konuda çeşitli projeler hazırladıklarını belirten Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, "Üreticimizi bu konuda sürekli uyarıyoruz. Ancak bazıları bizi dinlemeye yanaşmıyor. Büyük çoğunluğu bilinçsiz şekilde davranıyor. Doğayı ve çevreyi kirletiyor. Tüm üreticilerimizi kontrol etmek mümkün değil. Bu ilaçlar üreticiye ulaşmadan sorun çözüme kavuşturulabilir. Geçtiğimiz yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve bir sivil toplum kuruluşuyla ortaklaşa proje hazırladık. Zirai atıkların toplanmasına yönelik proje kabul görmedi. Yeni projeler üretmek için çalışıyoruz. Doğa daha fazla kirletilmeden bu sorun çözüme kavuşturulmalı" dedi.
Bilinçli üreticiler vatandaşların duyarsızlığından şikayet ederken bu konuda ilgili kurumların da hiçbir çaba sarf etmediğini ve sorunu görmezden geldiğini öne sürdü. İlçeye bağlı Evciler Köyü'nde çiftçilik yapan 55 yaşındaki İsmail Çaycı, bölgede çoğunlukla üreticilerin bilinçsiz olduğunu kaydederek "Gelişigüzel bırakılan bu atıklar yağan yağmurlarla Bayramiç Barajı'na kadar ulaşıyor. Baraj sularıyla da sürüklenerek bölgeye dağılan atıklar insan ve hayvan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşıyor. Bu konuyla ilgili yıllardır aynı sıkıntı sürüyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI