ÇANAKKALE’nin Bayramiç İlçesi sınırlarındaki Kazdağları eteklerinde, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, tropikal Güney Amerika meyvesi 'feijoa' yetiştirmek için çalışma başlattı.
Aynı meyvede üç farklı tadı barındıran ve Türkiye’de kaymak ağacı olarak bilinen feijoa, bundan böyle dünyanın en verimli toprakları arasında gösterilen Kazdağları’nda da yetişecek. Bayramiç Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, ceviz büyüklüğündeki meyvesinde A, B, C vitaminleri ve iyot ile bol miktarda potasyum içeren ve aynı kabuğun altında muz, kivi ve çilek tadı veren feijoa için, Ahmetçeli ile Pıtıreli köylerinde toplam 12 dönümlük 4 meyve bahçesi kuracak.
Bölgede meyve çeşitliliğini arttırmak ve alternatif ürün yetiştirmek için böyle bir çalışma yaptıklarını belirten Bayramiç Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cahit Uydaş, "Bu tropikal meyvenin en büyük özelliği diğer meyvelerin en az olduğu kasım ayında ürün vermesidir. Bayramiç’te az sayıda üretici feijoayı amatör olarak yetiştirmeye başladı. Biz de onların ürünlerini inceledik. Fazla suya ihtiyaç duymayan ve mevsime ayak uydurabilen meyvenin Kazdağları’nda yetişebileceğini düşündük. Bu amaçla bir proje hazırladık" dedi.
Proje için Ahmetçeli ile Pıtıreli köylerinde yer belirlediklerini, her biri 3 dönümlük olacak şekilde 4 bahçede feijoa ve çeşitlerini yetiştireceklerini kaydeden Uydaş, "Kazdağları’nda her meyvenin verimi daha farklı oluyor. Burada tropikal meyvelerin de kolayca yetişebileceğine inanıyoruz. Bunu uygulayıp göreceğiz. Daha sonra ise başka tropikal meyve çeşitlerini de yine burada yetiştirmek için farklı projeler hazırlayacağız" diye konuştu.