İZMİR'de 6 yıl önce babasına ait otomobille kaza yapıp kendisi ve 1 arkadaşının ölümüne, 3 kişinin de yaralanmasına neden sürücü Asil Özel'in babası Hasan Özel ve annesi Demet Özel, sigorta şirketine karşı açtıkları 45 bin liralık 'Destekten yoksun kalma' davasını kazandı. Mahkeme, anne ve babaya tazminatın ödenmesine karar verdi. Ailenin avukatı Ahmet Seyit Akyüz, bu davanın aynı durumda olanlar için emsal oluşturacağını söyledi.
Balçova'da 2008 yılında meydana gelen trafik kazasında bir AVM'de çalışan Asil Özel yönetimindeki 35 R 2896 plakalı otomobil, Mithatpaşa Caddesi'ndeki bir alışveriş merkezi önündeki demir bariyerlere, daha sonra da ağaçlara çarptı. Kazada, sürücü 22 yaşındaki Asil Özel ve 20 yaşındaki Sevgi Aslan öldü, 28 yaşındaki Fahri Azman ile Alper Azman ve 29 yaşındaki Beyhan Çelik yaralandı.
Soruşturmayı yapan Cumhuriyet savcısı, ölen Asil Özel hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verip dava açmadı. Avukat Ahmet Seyit Akyüz, Hasan-Demet Özel çiftinin oğulları Asil Özel'in babasına ait otomobille yaptığı trafik kazasında öldüğünü, aracın trafik sigortası bulunduğunu, bu vefat nedeniyle anne babanın oğullarının desteğini yitirdiklerini belirterek, sigorta şirketine karşı İzmir 7'nci Asliye Ticaret Mahkemesi'nde ilk önce 5'er bin liradan toplam 10 bin lira tazminat talebinde bulundu. Sigorta şirkeninin avuktaları, sürücünün asli kusurlu olduğunu belirtip davanın reddini istedi. Avukat Akyüz, dilekçesinde, şöyle dedi:
"Şirketin, 2 bin 918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince motorlu taşıtın işletmesinden kaynaklanan rizikoları üstlündeği açıktır. Ayrıca Yargıtay'ın içtihadı da işleten veya sürücü kusurlu dahi olsa sigorta şirketinin destekten yoksun kalan kişilerin zararlarından sorumlu olduğu yönündedir. Davalı şirket bu durumu bilmesine ve ayrıca kanunun sağladığı zorunlu sigorta sayesinde büyük bir gelir elde etmesine rağmen kötü niyetli olarak sorumluluktan kaçmaktadır. Davacı annenin bir geliri yoktur. Baba ise emekli aylığı ile geçinmektedir. Her iki davacının da herhangi bir yan geliri bulunmamaktadır. Davacılar oğullarının ölümü nedeniyle uğradıkları manevi yıkımın yanında maddi olarak da büyük zarara uğramışlardır."
Dava sürecinde alınan bilirkişi raporunda, anne babanın 'Destek zararları'nın bulunduğunun belirtilmesi üzerine, Avukat Akyüz talep edilen tazminat miktarını baba için 19 bin 190, anne için 25 bin 850 lira olmak üzere toplam 45 bin 44 liraya yükseltti. Sigorta şirketinin avukatı Ramazan Edemen ise, kazaya davacı Özel çiftinin oğullarının tam kusurlu olarak sebibeyet verdiğini, üçüncü kişi konumunda olmayan sürücünün yaptığı kaza sonucunda davacıların tazminat talep etme haklarının bulunmadığını ve taleplerinin sigorta teminatı dışında kaldığını savundu.
Hakim Yakup Erkal, zorunlu mali sorumluluk sigortasının, motorlu bir aracın karayolunda işletilmesi sırasında o aracı işletenin, zarara uğrayan üçüncü kişilere karşı olan sorumluluğunu teminat altına alan bir sigorta türü olduğunu, tehlike sorumlusunun yakınlararının zararlaranının kusura bakılmaksızın poliçe kapsamında olduğunu ve bu konudaki Yargıtay içtihatlarının bulunduğunu hatırlatarak, davacıların sigorta şirketinden destekten yoksun kalma tazminatı isteyebileceklerine hükmetti. Davacıların talep edebileceği destekten yoksun kalma tazminat miktarının bilirkişi görüşüyle belirlendiğini kaydeden hakim Erkal, sigorta şirketinin Özel çiftine talep ettikleri 45 bin 44 liralık tazminatı ödemesine karar verdi.
Avukat Akyüz, mahkemenin verdiği kararın emsal olduğunu, bu durumda mağdur olan herkesin dava açabileceğini söyledi.

FOTOĞRAFLI