KAYSERİ’DE yaşayan Çerkezler, Kafkasya’da soykırım ve sürgünün 150'nci yılı nedeniyle ellerindeki meşale ve dövizlerle sessiz yürüyüş yaptı. Çerkez Soykırım ve Sürgününü Anma Komitesi adına açıklama yapan Kayseri Kafkas Derneği Başkanı Mutlu Akkaya, Çerkezler’in, kültürel haklarını ve kaybolmak üzere olan ana dillerini sürgüne karşı anayurda dönüş hakkını ve tarihsel haksızlıkların telafi edilmesini istediklerini söyledi.
Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’nda biraya gelen Çerkezler, ellerindeki meşalelerle birlikte 'Asimilasyona hayır', 'Çerkes köy adlarını geri istiyoruz', 'Sürgün ve soykırımı unutmadık', 'Biz bu topraklar için savaşırken Türkçe bilmiyorduk, bugün anadilimizi bilmiyoruz', 'Anadilde radyo ve TV istiyoruz' yazılı dövizlerle 150 yıl önce yapılan sürgün ve soykırıma olan tepkilerini dile getirdi.
Yöresel kıyafetleri ile de dikkat çeken yaklaşık 2 bin kişi adına basın açıklamasını, Çerkes Soykırım ve Sürgününü Anma Komitesi adına yapan Kayseri Kafkas Derneği Başkanı Mutlu Akkaya, 150 yıl önce Rusya’nın hükümdarlığını kabul etmeyenleri Osmanlı topraklarına sürgün etmek için deniz kıyısına gönderdiğini ve birçok insanın soğuk, hastalık ve açlıktan hayatını kaybettiğini belirtti. 21 Mayıs tarihinin Çerkez soykırımı ve sembolü olarak kabul edildiğini ifade eden Akkaya, şöyle konuştu:
1,5 MİLYON İNSAN SÜRÜLDÜ
“Ülkelerinin işgal edilmesinden sonra Çerkezler, yabancı topraklara kitlesel olarak sürgün edildi. 1,5 milyondan fazla insan yani nüfusunun yüzde 90’ı anayurdundan koparıldı. Nüfusun üçte biri sürgün yollarında ve yeni yerleşim yerlerinde hastalıktan, açlıktan hayatlarını kaybetti. Çerkezlerin bu trajedisini tanımlamak için hangi kelimeyi kullanırsak kullanalım Çerkeslerin kısa sürede, korkunç koşullar altında anayurtlarından sürgün edildikleri ve Çerkezlerin yerli haklarından koparıldığı herkes tarafından kabul edilen tarihsel bir gerçektir. Bu insanların tarihinin gördüğü en acımasız sürgün ve soykırımlarından biridir.”
Konuşmasında Çerkezlerin taleplerini de açıklayan Akkaya, “Çerkezler, şimdi asimilasyona karşı kültürel haklarını ve kaybolmak üzere olan ana dillerini sürgüne karşı anayurda dönüş hakkını, soykırıma karşı soykırımın tanınmasını ve tarihsel haksızlıkların telafi dilmesini istiyor” dedi.
Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık, yaklaşık 1 kilometre sessiz şekilde yürüyerek, Kadir Has Kültür Merkezi’ndeki 'Çerkez Sürgünü' konulu konferansa katıldı.

CZ(OE/AAA) (FOTOĞRAFLI)