KAYSERİ, () - KAYSERİ'nin Develi İlçesi'ne bağlı Alaylı Köyü sakinleri, yıllardır bekledikleri cemevine kavuştu. İmece usulü toplanan bağışlarla 6 ay önce yapımına başlanılan cemevi tamamlanması ardından düzenlenen törenle hizmete açıldı. Ozan Aşık Gülabi’nin de konser verdiği açılışa, Almanya, Fransa, Hollanda, Avustralya’dan gelenler de  katıldı.
Cemevi için yapılan açılış törenine, Kayseri Hacı Bektaşi Veli Derneği ve Vakfı Başkanı Feyzullah Keskin, Alevi Bektaşi Veli Federasyonu eski Genel Başkan Yardımcısı ve Yazar Abbas Tan, Develi Belediyesi eski Başkanı Recep Özkan, Develi Müftüsü Cafer Kılıç ve çok sayıda vatandaş katıldı. Alaylı Köyü Cemevi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Düzgün, açılışta 6 ay gibi kısa bir sürede önemli bir işe imza attıklarını söyledi. Düzgün, şöyle konuştu:
"2013 yılı Haziran ayında başladığımız cemevini kısa sürede bitirip hizmete açtığımız için çok mutluyuz. Alaylı köyüne ve bu çevredeki alevi köylerine hayırlı olsun. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum."
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Yönetim Kurulu üyeliği ve Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcılığı yapan Abbas Tan ise, hükümeti eleştirdi. Hükümetin cemevlerini ve Alevileri yok saydığını ifade eden Tan, şunları söyledi: 
"Bir taraftan hükümet cem evlerini yasal olarak görmezken, Alevileri yok sayarken, bir taraftan alevi ve Sünniler arasında hiçbir farkın olmadığını bu açılışımızdan da görüyoruz. Ama gelin görün ki bizi yönetenler kendilerine bir Alevilik yaratmaya çalışıyorlar, kendilerine göre Alevileri yok etmeye çalışıyorlar, ama hadlerini aşıyorlar, ne kadar ileri giderlerse gitsinler Aleviler dün de vardı bugün de var olacak yarında var olacak. Yeter ki bu hoş görü bizimle birlikte yaşasın. Cemevi hoşgörünün yaşartıldığı bir mekandır. Aleviler ibadetini burada yapar, kültürünü burada yaşatır. O yüzden burası kamil insan mekanıdır. Bizler kendi eksiğimiz kendimiz gidermeye çalışıyoruz. Devletten hiçbir beklentimiz yok. Yeter ki gölge yapmasınlar. Ama her fırsatta birileri çıkıyor, cemevleri ibadethane değildir diyor. Ama bizler ibadetlerimizi cem evlerimizde yapmaya devam edeceğiz."
Kayseri Hacı Bektaşi Veli Derneği ve Vakfı Başkanı Feyzullah Keskin ise cemevinin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti. Keskin, “Biz aleviler yıllardır ibadetlerimizi gizlenerek yapmaya çalıştık. Aslında buna zorlandık. Bu duyguyu yaşamayanlar bizleri anlayamazlar. Zaman zaman bizlere yönelik kitlesel katliamlara girişildi. Biz her zaman haksızlıkları söylemeliyiz. Biz artık örgütlü olmalıyız" diye  konuştu.

FOTOĞRAFLI