KAYSERİ'de Valilik bünyesinde oluşturulan komisyon tarafından, mantısından pastırmasına, böreklerinden tatlısına kadar tüm yöresel yemeklerin yer alacağı 'Kayseri Mutfağı' kitabı hazırlanıyor.
Vali Orhan Düzgün, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kayseri’nin yemek kültürü ile bu alandaki gelenek ve göreneklerini kayıt altına almak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla başlatılan 'Kayseri Mutfağı' kitabı çalışmasında konuyla ilgili farklı kesimlerden tecrübe ve bilgi sahibi kişilerden oluşan komisyonun görev yaptığını belirtti.
Vali Yardımcısı Yasemin Özata Çetinkaya başkanlığında kamu kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına, mutfak şeflerinden akademisyenlere kadar konuyla ilgili farklı kesimlerin temsil edildiği komisyonun aylar süren kapsamlı bir çalışma yaptığını kaydeden Vali Düzgün, yakından takip ettiği komisyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkan 'Kayseri Mutfağı' kitabının Kayseri’nin bu alandaki en önemli kaynağı olacak kalitede hazırlandığını ifade etti. "Kayseri Mutfağı, köklü ve önemli bir hazinemizdir ve sadece ilimizde değil, tüm Türkiye’de marka olmuştur" diyen Vali Düzgün, böylesine önemli bir kültürü yaşatabilmenin yanı sıra gelecek nesillere sağlıklı bilgilerle hazırlanmış önemli bir miras bırakabilmenin bir görev olduğunu ifade etti. Vali Düzgün, "Kayseri, asırlar boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapmış, coğrafi yapısıyla doğu ile batı arasında geçiş güzergâhı olmuş, bu nedenle de farklı kültürlerin buluştuğu ve kaynaştığı zengin bir mutfak kültürüne sahip olmuştur. Geleneksel mutfak zenginliğimizin kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara aktarılması sorumluluğu gereği başlatılan çalışmalarda sona gelinmiştir" dedi.
Vali Düzgün, Kayseri coğrafyasının yaşam biçimlerini, beslenme alışkanlıkları ile Kayseri Mutfağı’nı detaylıca yansıtacak kitabın bölümler halinde hazırlandığı dile getirerek, "Geçmişten günümüze Kayseri’nin değerlerini yansıtan kitabımızda mantı çeşitleri başta olmak üzere kahvaltı, çorbalar, süt ve yoğurt ürünleri, et yemekleri, baklagiller, sebze yemekleri, mantılar, pilavlar, köfteler, börekler ve çörekler, hamur işleri, turşular, içecekler ve hoşaflar, tatlılar, pekmez ve pekmez ürünleri ve reçeller başlığı altında 170 çeşit ürün yer almaktadır. Aynı zamanda kitabımızda, mutfak mimarisi ile mutfak araç ve gereçleri de tanıtılmaktadır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI