Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), () - ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde kaymakamlık binasında açılan Büyükşehir Belediyesi Alanya Koordinatörlüğü'nün yasal olmadığını iddia eden 4 avukat suç duyurusunda bulundu.
Avukatlar savcılığa yaptıkları suç duyurusunda, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi Alanya Koordinatörü Hüseyin Güney ve Koordinatör Yardımcısı Nurettin Uludağ'ın, 'yasal olmayan yöntemle kamu görevini üstlenmek, görevi kötüye kullanmak ve görevi ihmal' suçunu işledikleri iddia edildi.
Alanya Adliyesi önünde Antalya Barosu'na kayıtlı avukatlar Ertuğrul Yeşildal, Halime Şenli Bilgin, Derya Yücel Soysal ve Umut Gezginci yaptıkları suç duyurusuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Avukatlar adına konuşan Ertuğrul Yeşildal, 5216 Sayılı Büyükşehir Yasası'na göre 'koordinatörlük' diye bir şey olmadığını söyledi. Türkiye'nin hiç bir yerinde böyle bir uygulama olmadığını belirten Yeşildal, "Alanya koordinatörlüğünün kaymakamlık binasının içerisine tahsis edilmesi de tuhaf. Çünkü kaymakamlık, belediyelerin vesayet makamıdır. Vesayet makamına siz Antalya'dan getirip birini oturtursanız, sanki kaymakamı denetliyormuş gibi bir intiba oluşturursunuz" dedi.
TEŞEBBÜS ETMESİ DAHİ SUÇ
Türk Ceza Kanunu'nun 262'nci maddesinde 'Hiç kimse kamusal görevi yasalardan almadıkça yerine getiremez. Teşebbüs etmesi dahi suçtur' ibaresinin yer aldığını dile getiren avukat Yeşildal, şunları söyledi:
"Koordinatörlük olayı yasal değildir ve yasal dayanağı yoktur. Hiçbir hakkı olmayan birine bu görevi vermek de görevi kötüye kullanmaktır. Bu 262'nci maddeye göre 'Yasal olmayan yöntemle kamu görevini üstlenmek' suçuna giriyor. Siz şimdi gidip bir kaymakamın makamına 'Ben kaymakamım' diyerek veya belediye başkanının makamına 'Ben belediye başkanıyım' diyerek oturabilir misiniz? Oturamazsınız, çünkü yasal bir dayanağı yok. Biz de avukatlar olarak bu yasalsızlığı tespit ederek şikayetçi olduk."

FOTOĞRAFLI