Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, () - DEVLET Su İşleri (DSİ) 20'nci Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, Gaziantep'te bu yıl yağan yağmurun önceki yılların 3'te biri kadar olduğunu ve geçen yıl yüzde 46 olan Kayacık Barajı'ndaki doluluk oranının yüzde 4'e kadar düştüğünü söyledi. Aydın, diğer barajların doluluk oranının da önemli oranda düştüğünü ve içme suyu sıkıntısı yaşanmaması için bazı barajlardan tarımsal sulamaya yapılmasının önleneceğini kaydetti.
2014 yılı Gaziantep İl Koordinasyon 3'üncü dönem toplantısı, Valilik Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Gaziantep Valisi Erdal Ata, Vali Yarımcısı Mehmet Taşdöğen, ilçe kaymakamları, belediye temsilcileri ile kurum temsilcileri katıldı. Gaziantep Valisi Erdal Ata, genel bütçeden en çok eğitime pay ayrıldığını belirterek, "Eğitime 718 milyon 717 bin 59 lira bütçe ayrıldı. Diğer kamu hizmetlerine 276 milyon 937 bin 775 lira, tarıma 22 milyon 168 bin 550 lira, ulaştırmaya 623 milyon 33 bin 784 lira, sağlığa 35 milyon 943 bin 897 lira, enerji sektörleri takibine ise 339 milyon 835 bin 696 lira pay ayrılmıştır" dedi.
SUYU TASARRUFLU KULLANMALIYIZ
Vali Ata'nın ardından sunum yapan DSİ 20'nci Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, kuraklığa dikkat çekerek barajların doluluk oranları hakkında bilgiler verdi. Bu yıl Gaziantep'e düşen yağış miktarının az olduğunu söyleyen Aydın, "Son 2 yılın yaklaşık 3'te 1'i kadar yağış almışız. Yağış miktarını dikkate alırsak suyu çok özverili kullanmalıyız. Aslında su böyle kurak zamanlarda değil her zaman tasarruflu kullanılması gereken kıymetli bir nimettir" dedi.
BARAJLARIN DOLULUĞU ÖNEMLİ ORANDA DÜŞTÜ
Barajlarının doluluk miktarında önceki yıllara göre önemli oranda azaldığını söyleyen Aydın şöyle konuştu:
"Geçtiğimiz yıl Hancağız Barajı'nın yüzde 50'si doluyken, bu yıl yüzde 25'e düştü. Kayacık Barajımız geçen yıl yüzde 46 doluyken, bu yıl bu barajımızda sadece yüzde 4 doluluk oranımız var. Gaziantep'e içme suyu veren Kartalkaya Barajında ise 20 milyon metreküp su kaldı. Bu suyla Kahramanmaraş ovası ve Pazarcık tarımsal sulama da yapıyor. Bugünkü tabloyu ön görerek sulama birliklerine gereken uyarıyı yaptık ve 2'nci ürünü kesinlikle ektirmedik. Kartalkaya Barajı 25 Temmuz itibariyle sulamayı bitirecek çünkü elimizdeki suyun kısıtlı olması bunu gerektiriyor. Geri kalan suyu tamamen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne içme suyu olarak ayırttık. Çevredeki kaynak sularında şebekeye aktarılmasını sağlıyoruz. Gaziantep'in susuz kalmasını engelleyeceğimizi tahmin ediyoruz."

FOTOĞRAFLI