ŞIRNAK'ın Beytüşşebap İlçesi'nde adı yıllardır terör olaylarıyla anılan Kato Dağı eteklerinde yetişen ters lale için Kaymakamlık 'Ters Lale Fesitvali' düzenleme hazırlığında. Kaymakam Mehmet Fevzi Dönmez, ilçenin olumlu ve güzel olaylarla tanıtımı açısından festivalin önemli olduğunu belirtti.
Adı yıllardır terör olaylarıyla anılan Beytüşşebap'ta 'Ters Lale Festivali' düzenlenmesi için hazırlıklara başlandı. Beytüşşebap Kaymakamı Mehmet Fevzi Dönmez, ilçenin tanıtımı amacıyla, Beytüşşebap'ta yetişen ters lalenin adıyla festival düzenlemek için çalışma başlattıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Ters lale, bizim bölgemizde çok yoğun yetişen bir bitki ve ilçemizin simgesi olarak kullandığımız bir bitki. Her ne kadar Hakkari, Yüksekova, kendilerine ait olduğunu iddia etse de asıl olarak anavatanı Beytüşşebap'ın dağları. Çünkü bizim her bölgemizde yetişiyor. Beytüşşebap'ın bir ucu belki Hakkari ile irtibatta ama sadece orada değil, diğer bölgelerimizde de ters laleler yetişiyor. İnşallah ilçemizin ve ters lalenin tanıtımı amacıyla bir festival hazırlığındayız. Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman hem insanlarımız için bir değişiklik olacak, hem geçmişte çatışmaların yaşandığı, sürekli çatışmalar ile anılan bölgemiz, böyle güzel şeylerle tabiatıyla anılmaya başlayacak inşallah."
Beytüşşebap İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Güneş de festivalim ağırlıklı konusunun ters lale olacağını söyleyerek, "Festivalimiz ters lale üzerine. Ters lale biliyorsunuz ki nesli tükenmek üzere olan bir çiçeğimiz. Bunu yaşatmak adına çok geniş ve kapsamlı bir çalışmamız var. Başta Kaymakamlık ve Milli Eğitim'in destekleriyle festival düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu festival ile beraber, yurtdışında ve yurtiçinde yaşayan tüm Beytüşşebaplılar'ı da davet ederek, buna bir anlam kazandırmak ve bunu yaşatmak adına geniş bir zaman diliminde hızlı ve gerçekten ters laleyi her yönüyle bütün dünyaya tanıtacak bir projemiz var" diye konuştu.
Beytüşşebaplı Habip Aşan festival düzenlenmesinden büyük mutluluk duyacaklarını belirterek, "Ben çok sevindim. Hem ilçemize katkı sunacak, hem de böyle bir bitkinin çeşitlendirilip, geliştirilmesi sağlanacak. Biz olumsuz şeylerle değil, bu tür güzelliklerle ilçemizin anılmasını istiyoruz" diye konuştu.
Festivalin bu yıla yetiştirilemediği, gelecek yıl ilk baharda ters lalelerin açtığı dönemde ilkinin düzenleneceği öğrenildi.

EK(GG/SS) (FOTOĞRAFLI)