KURTULUŞ Savaşı'nda kağnılarla İnebolu’dan Ankara’ya cephane taşımada kullanılan İnebolu- Kastamonu arasındaki tarihi İstiklal Yolu'nda dün başlayan 'Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü'nün 15 kilometrelik ilk etabı geçildi. 4 gün sürecek yürüyüş, 12 Haziran’da Kastamonu’da son bulacak.
İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü kapsamında bu yıl 8’incisi düzenlenen 93 kilometrelik 'Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü', dün İnebolu Turgut Özakman İstiklal Yolu Parkı’ndan başladı. Yürüyüşe katılan yaklaşık 200 kişi ellerinde Türk bayraklarıyla dün akşam saatlerinde Çuhadoruğu mevkisine ulaştı. 15 kilometrelik ilk etabı tamamlayan grup, burada kamp kurdu. Yürüyüşe katılanlara Kastamonu Valiliği tarafından akşam yemeği ikram edildi. Yemeğin ardından İstiklal Yolu ile ilgili belgesel izleyen yürüyüşçüler kamp ateşi yaktı. Kalabalık, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan’ın önderliğinde bu sabah yürüyüşünü sürdürüyor. Küre Ayrancı ve Seydiler Halkacılar mevkisinde de iki gece kamp kurulacak. Yürüyüş 12 Haziran'da Kastamonu Cumhuriyet Meydanı’nda sona erecek.
MİLLİ MÜCADELE’NİN CAN DAMARI
Kurtuluş Savaşı'nda işgal altındaki İstanbul'dan kaçırılan ve Rusya'dan gönderilen silahlar İnebolu Limanı'na çıkartıldıktan sonra kağnı arabalarıyla bu yol kullanılarak cepheye ulaştırılmıştı. Atatürk'ün "Gözüm Sakarya'da, kulağım İnebolu'da" sözleriyle önemini açıkça ortaya koyduğu yol, bölge ticaretinin de can damarıydı. Kastamonu ve Çankırı'dan Ankara'ya kadar olan bölge, İstanbul ile olan ticari bağlantılarını İnebolu Limanı üzerinden yaptıkları için bu yol cumhuriyetin ilanından sonra da önemini kaybetmedi.

SS(DS/SS) (FOTOĞRAFLI)