Ahmet ACAR/KAŞ (Antalya), () - ANTALYA'nın Kaş İlçesi ve Kalkan Beldesi'nde yerleşik yaşayan yaklaşık 2 bin yabancı, Halk Eğitim Merkezi'nin (HEM) açtığı Türkçe kurslarına devam ederek dil öğreniyor. Şu ana kadar farklı milletlerden 350 kişinin Türkçe öğrendiği ilçede, hedef 'Yeni Kaşlılar' olarak adlandırılan tüm yerleşik yabancılara Türkçe öğretmek.
Antalya'nın Kaş İlçesi'nde, çoğunluğu İngiliz olmak üzere, Almanya, İtalya, ABD, Hollanda, Fransa gibi pek çok ülkeden yaklaşık 2 bin yabancı yerleşik yaşıyor. Pek çok yabancının ev ve iş sahibi olduğu ilçede, HEM tarafından Türkçe öğrenmek isteyenler için dil kursu açıldı. 2007 yılında başlatılan 'Yeni Kaşlılar Türkçe Öğreniyor Projesi' kapsamında açılan kursta şu ana kadar 350 yabancıya Türkçe öğretildi. Yerleşik yabancıların talebi üzerine devam eden kursa yeni dönemde çoğunluğu İngiliz ve Alman vatandaşı olmak üzere 11 ülkeden 60 kişi kayıt yaptırdı. Kurs öğretmenleri Semiha Karayel, Mehmet Selçuk Gebeş ve Danielle Verbakel tarafından verilen kursta, kursiyerler 126 saat eğitim alacak.
ÖDÜLLÜ PROJENİN HEDEFİ TÜM YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETMEK
Kaş Kaymakamlığı ve Kaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından desteklenen kursların temel amacı, ilçede yaşayan yabancıların Türk komşularıyla ve arkadaşlarıyla daha iyi iletişim kurmasını sağlamak. Kültürlerarası iletişimin de sağlanmasını hedefleyen kurslar, 8 yıldır devam ediyor. 2011 yılında Avrupa Bakanlığı Gençlik ve Eğitim Programları Merkezi Başkanlığı tarafından 'Avrupa Dil Ödülü' ile taçlandırılan 'Yeni Kaşlılar Türkçe Öğreniyor Projesi' kapsamında yılda 3 kurs açılıyor. Şu ana kadar 350 yerleşik yabancının Türkçe öğrendiği projenin hedefi ilçedeki yerleşik yabancıların tamamının Türkçe öğrenmesini sağlamak.
YABABCILAR KURSTAN MEMNUN
HEM'in açtığı Türkçe kursuna 4 yıldır devam eden İngiliz Kate Tape, 5 yıldır Kaş'ta oturduğunu, bu nedenle Türkçe öğrenmek istediğini söyledi. Türk arkadaşlarıyla iletişim kurmak, konuşmak istediğini belirten Tape, HEM kursunun yararlı olduğunu kaydetti.
HEM kursuna 3 yıldır devam eden Alman Petra Bonomi ise "Kaş'ta 9 yıldır oturuyorum. Yaşadığınız ülkenin dilini öğrenmek çok önemli. Başka bir dil öğreniyorum. Türk komşularım ve arkadaşlarım var. Türkiye'yi, Türkçeyi çok seviyorum" dedi.
Alman Dörte von Wolfradt de 3 yıldır Türkçe kursuna devam ettiğini söyledi. Marinada teknede yaşadığını anlatan Wolfradt, "Kaş ve denizi seviyorum. Bu nedenle Türkiye'ye geldim. Türkçe öğrenmek istedim ve öğreniyorum Türk arkadaşlarım, komşum var" diye konuştu.
Kaş HEM Müdürü Mustafa Öztürk ise ilçe ve beldelerinde yaklaşık 2 bin yerleşik yabancının yaşadığını söyledi. Pek çoğunun ev aldığını vurgulayan Öztürk, "Onların hepsi bizden biri gibi oldu. Onlara, 'Yeni Kaşlılar' diyoruz. Onlara Türkçe öğreterek kültürlerimizi paylaşıyor, birlikte yaşamanın koşullarını oluşturuyoruz" dedi.

AA(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)