Bedir ALTUNOK/KARS, () - KARS'ın Arpaçay İlçesi'ne bağlı Kuyucuk Köyü'nde bu yıl dördüncüsü düzenlenen 'Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti Festivali' renkli görüntülere sahne oldu. 
Ramsar sözleşmesiyle koruma altına alınan Türkiye'nin 13'üncü sulak alanı olan ve 232 kuş türüne ev sahipliği yapan Kuyucuk Gölündeki festival davul- zurna eşliğinde halay çekilerek başladı. Yöresel müzik ve halk ozanları programının da yer aldığı etkinlikte konuklara yöre yemekleri sunuldu. Festivalde rehberler eşliğinde Kuyucuk Gölü kenarında düzenlenen geziye Slovenyalı gözlemciler Klemen Kocila ve Lucija Petkovsek de katıldı. Etkinliklerin göl ayağında Kuzey Doğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu önderliğinde kuş gözlemi yapıldı. Ziyaretçilere kuş gözleme ve çalışmalar hakkında bilgi verildi. Çağan Şekercioğlu festivalle ilgili olarak şunları söyledi:
"Kuzey Doğa Derneği olarak Kuyucuk Gölünde barınan 232 kuş türünü tespit ettik. Yani Türkiye’deki 471 kuş türünün yarısı Kars’ta, Kuyucuk gölünde yaşıyor. Kuyucuk, Doğu Anadolu'nun ilk, Türkiye’nin 13'üncü Ramsar alanı. Türkiye’de ilk kuş üreme adası burada yapıldı. 2009’da Kuyucuk, Avrupa Seçkin Turizm Cenneti seçildi ve en Doğu’daki Avrupa Seçkin Turizm Cenneti payesini aldı. Biz buradaki çalışmalara 2004 yılında başlamıştık. Kuyucukluların da desteği ile artık burası ayaklarının üstünde duran muhteşem bir eko turizm merkezi. Serhat Kalkınma Ajansının da desteği ile ziyaretçi, doğa ve turizm merkezi ile konuk evi inşa edildi. Kuyucuk, 20 kişilik turist gruplarını ağırlayabilecek düzeyde. Doğaseverleri Kuyucuk'a bekliyoruz."

FOTOĞRAFLI