Bedir ALTUNOK / KARS, () - MANİSA’nın Soma İlçesi’nde dün meydana gelen maden ocağındaki patlama nedeniyle hayatını kaybeden işçiler için Karslı aşıklar ağıt yaktı.
Soma’daki maden ocağında yaşanan facia nedeniyle Belediye Namık Kemal Toplum Merkezi Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği'nde hüzün ön plana çıktı. Televizyon ekranından Soma'daki gelişmeleri 'canlı' olarak izleyen Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Mahmut Karataş ve Bahattin Yıldızoğlu ölen maden işçileri için şu ağıdı yaktı:
"2014'ün Mayıs ayında/ Yıllar yasa battı vatanımızda/ Manisa Soma'da civanımızda/ Yollar yasa battı vatanımızda.
Bizleri dağladı Soma krizi/ Teller yasa battı vatanımızda / Ummana karıştı gözümün yaşı/ Seller yasa battı vatanımızda.
Aşıklarda ah ediyor bağırıyor/ Koyun gelmiş kuzunu çağırıyor/ Bütün Türk milleti kara bağlıyor/ Diller yasa battı vatanımızda.
Duyup işitenler buna ağladı/ Bu nasıl acıdır bizi dağladı/ Bütün dünya buna kara bağladı/ Allar yasa döndü vatanımızda.
Yarayadır deli gönül yaraya / Yıldızoğlu sormadın mı nereye?/ Soma için bayrak indi yarıya./ Eller yasa battı vatanımızda.
Er Mahmut'un budur ahı amanı / Şimdi kardeşliğin zamanı/ Göklere erişti ahu figanı/ Kullar yasa battı vatanımızda."
Halk Aşıkları geleneğinde meydana gelen her üzücü olayla ilgili olarak ağıt yatıldığına işaret eden Halk Ozanı Bahattin Yıldızoğlu, "Aşıklar olarak Kars diyarından şu elim olaya, şu acı olaya ağıt yakmak istedik. Elimiz saza gelmiyor, tele gelmiyor, söze gelmiyor ama, yüreğimiz de yanıyor. Onun için aşıklar olarak bazı şeyler bizi yakıp yıkıyor. Alevimizi, isyanımızı, üzüntümüzü bu şekilde dile getirmek istiyoruz. Tüm vatanımızın, Türkiyemizin başı sağ olsun. Soma’daki bu maden kazasından ötürü vatanımıza baş sağlığı diliyoruz" diye konuştu.

BA(KS/AK) (FOTOĞRAFLI)