Serkan BİNGÖL/KARLIOVA (Bingöl), () - BİNGÖL'ün Karlıova İlçesi'nde, 2011 yılında arazi anlaşmazlığı nedeniyle Uğur ve Gökçe aileleri arasında, 2 kişinin ölümü, 6 kişinin yaralanmasıyla başlayan kan davası, HDP milletvekilleri Altan Tan, İdris Baluken ile Bingöl Barış Komisyonu üyelerinin araya girmesi soncu barışla sona erdi.
Göynük Köyü'nde düzenlenen barış törenine, HDP Grup Başkan Vekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, belediye başkanları, Bingöl Barış Komisyonu üyeleri ile iki ailenin fertleri katıldı. Kuran okunmasıyla başlayan barış töreninde ilk konuşmayı yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yeryüzünde insanların kardeşçe yaşaması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
"Allah'ın ve Resulü'nün en çok razı olduğu şey barıştır, yeryüzünde yaşayan insanların kardeşçe yaşamalarıdır. Yeryüzünde bütün dinler, peygamberler, evliyalar, insanlara beraber, kardeşçe yaşamalarını emreder. Onun için de Uğur ve Gökçen ailelerine teşekkür ederiz. Çünkü dünyanın en zor şeylerinden biri de barış yapmaktır. Çünkü nefse ağır gelen bir iştir ve bunu başardıkları için teşekkür ederim. Bugün belki sulha en çok ihtiyacı olan kavimlerin ve toplulukların başında Kürtler geliyor. Bakın tüm Ortadoğu barut, ateş fıçısı, yangın yanıyor her yerde. Gazze'de Filistin'de Rojava'da, Musul'da, Kerkük'te, Mısır'da her yerde bir yangın var. Sadece bu Ramazan ayında Gazze'de 2 bine yakın kardeşimiz şehid edildi ve Rojava, Musul'da aynı sıkıntıları yaşıyor, bütün İslam Coğrafyası yanıyor. Peki bu Avrupa, İngiltere, Almanya, Fransa birbirlerinden milyonlarca insan öldürdü, birinci ve ikinci Dünya savaşında. Bir gecede Almanya'da destan bombandırmanında 80 bin kişi öldü. Japonya'ya atom bombası atıldı, Hitler Paris'i işgal etti, dört sene insanları sokaklarda kurşuna dizdi. Peki, ne oldu? Bunlar yeni bir Dünya kurdular, bir barışı sağladılar, Avrupa Birliği'ni kurdular. Gümrükleri, sınırları, pasaportları kaldırdılar ve bugün Paris'te bir trene biniyorsun Berlin'e kadar gidiyorsun ve hiç kimse nereye gidiyorsun diye sormuyor. Peki, bizler, Ortadoğu halkları, Türkler, Kürtler, Araplar, Farslar, Sünniler, Aleviler neden birbirimizi vuruyoruz? Bu iş nereye kadar gidecek. 100 binlerce Kürd'ün evladı, kızı, genci hayatlarını kaybetti. Sadece Türkiye'de 50 bin insan öldü. Onbinlerce kardeşlerimizin mezarları bu dağlarda yerleri bile belli değil. Onun için bütün İslam Ümmetinin barışa ihtiyacı var, bütün Ortadoğu'nun barışa ihtiyacı var, bu yüz yıllık mücadeleden sonra Kürtler'in mutlaka kendi arlarında bir barışa ihtiyacı var."
HDP Grup Başkan Vekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken de, zor olan barışı sağladıkları için Uğur ve Gökçe ailelerine teşekkür etti. Taraflar yapılan konuşmanın ardında birbirlerinin elini sıkarak helallik istedi. Daha sonra barış onuruna bir yemek verildi.

FOTOĞRAFLI