Necati MALDAR/SÖKE (Aydın), () - AYDIN'ın Söke İlçesi'nde Doğanbey Mahallesi sınırları içinde yer alan Karina Dalyanı'nın ekonomiye kazandırılması için çalışmalara başlandı.
Ege Denizi'nden Karina Dalyanı'na su girişini sağlayan yedi kanaldan altısının kapanması ile denizden dalyana balık girişleri azaldı. Söke Ticaret Odası ve Ege Üniversitesi'nin, geçmiş yıllarda balık üretimi ile adından söz ettiren Karina Dalyanı için 2005 yılında hazırladığı projenin hayata geçirilmesi için çalışmalara başlandı. Konuyla ilgili yapılan toplantıya CHP'li Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran'ın yanı sıra, Belediye Başkan Yardımcıları Fahri Sivrioğlu ve Mine Even, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü'nden Prof. Dr. Osman Özden, Prof. Dr. M. Kürşat Fırat ile Prof. Dr. Şahin Saka katıldı. Proje ile Karina Dalyanı'nda doğal balık üretim havzalarının yeniden oluşturulması, balıkçılığın yeniden canlandırılarak bölge ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.
Karina Dalyanı'na sahip çıkmak istediklerini vurgulayan Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, "Uzun yıllardır çeşitli araştırma ve çalışmalarla ortaya koyduğumuz Karina Dalyanı gerçeğini ele alıyoruz. Sadece bulunduğu yöreye değil tüm Söke'ye ekonomik olarak katkı sağlayacağını düşündüğümüz Karina Dalyanı'nı yeniden eski günlerine döndürmek, ekonomiye kazandırmak üzere çalışmalarımızı başlattık. Üniversiteden uzmanlarımızın yapacak oldukları güncel saha çalışmaları projemiz için ışık olacak. Karina Dalyanı ve bölge balıkçılığı için Söke Belediyesi olarak imkanlarımız ölçüsünde el uzatacağız" dedi.
Karina Dalyanı sorununun çözümü için harekete geçilmesi, geçimini dalyandan sağlayan balıkçıları da heyecanlandırdı. Dalyanda günlük balık üretiminin 150 - 200 kilograma kadar düştüğünü söyleyen balıkçılar "Eskiden günde 500 - 700 kilo balık aldığımız dalyana yatırım yapılmadığı için açık kanallar tıkanmış durumdaydı" diye konuştu. Doğanbey Karina Kooperatifi Yönetim Kurulu üyelerinden İsmail Durukan ise proje ile ilgili umutlu olduklarını söyleyerek "Dalyana yapılacak yatırım sadece Doğanbey için değil Söke ekonomisi için de çok büyük önem taşıyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI