BALIKESİR’in Edremit İlçesi Altınoluk Beldesi’nde el sanatları teknolojisi emekli usta öğreticisi Beriye Başak ve kursiyerlerinden oluşan Zeytindalı Grubu tarafından, 2005 yılında başlatılan, 40 yama tekniğiyle işlenen “Kardeşlik ve Barış Yorganı" sergilendi. Dünyanın pekçok ülkesiyle Türkiye'nin dört bir yanındaki il ve ilçelerden gönderilen 850 parçanın birleştirilmesiyle oluşturulan yorgana, Balıkesir'de ressam Salih Cengiz'in çizdiği Atatürk'ün gözleri, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'ın eşi Nuran Turhan tarafından 851’inci parça olarak eklendi.
Altınoluk’ta yaşayan Beriye Başak, 2005 yılında, belediye tarafınden düzenlenen Antandros Kültür ve Sanat Festivali'ne katkı sağlamak için proje ararken, bir gece rüyasında efsanevi Sarıkız'ı gördü. Sarıkız, Başak’a rüyasında 40 yama yorgan verdi ve “Bu yorgan kardeşlik ve barış yorganı olsun. Onu büyüt” dedi. Rüyadan etkilenen Beriye Başak, rüyasını kursiyerleri Zeytindalı Grubu üyelerine anlattı, Antandros Kültür ve Sanat Festivali’ne, 40 yama tekniğiyle işlenen, “Kardeşlik ve Barış Yorganı'yla katılmayı önerdi. Kardeşlik ve Barış Yorganı, Sarıkız'ın resminin bulunduğu bir parçayla başladı ve 2005 yılında festivalde sergilendi. Altınoluk Belediyesi, yorganın geliştirilmesi için, Zeytindalı Grubu'na destek verdi. Yorgan Türkiye'nin çeşitli il ve ilçeleriyle Almanya, İngiltere, Amerika, Rusya, İspanya, Tunus, Fas, Hollanda, İsviçre, Güney Kore, Brezilya, Afganistan, Şili, Filistin, Güney Afrika Cumhuriyeti, Avusturalya, İsrail'in de dahil olduğu 40'tan fazla ülkeden gelen barışa katkı parçalarıyla büyüdü. Nuran Turhan tarafından, Atatürk'ün gözlerinin resminin bulunduğu parçası eklenen, 12x3 metre boyutunda 36 metrekarelik 851 parçadan oluşan “Kardeşlik ve Barış Yorganı" Balıkesir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde sergilendi.
Kardeşlik ve Barış Yorganı'nın dünyada tek olduğunu, toplumlararası barışa katkı sağlamayı hedeflediğini belirten Beriye Başak, “Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli yörelerinden gelen, her birinin ayrı bir hikayesi, kültürel kimlikleri olan parçalar yorgana eklendi. Çağdaş yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı rahmetli Türkan Saylan'ın da yorganımıza katkısı var. Yorganımız büyüdükçe, barış ve kardeşlik artacak” dedi. 


KUTU:
SARIKIZ
Kazdağı'nın eteklerinde, Güre'nin Kavurmacılar Köyü'nde yaşayan Sarıkız’ın babası hacca gidince, köyün pek çok genci kendisine talip olur. Sarıkız hiç birine yüz vermeyince hakkında dedikodular çıkarılır, iftira atılır. Baba hacdan döndüğünde kimse yüzüne bakmaz. Komşusu Sarıkız'ın kötü yola düştüğünü söyler. Namusunu temizlemek için Sarıkız'ı öldürmek ister fakat kıyamaz. Yanına aldığı bir kaç kazla Sarıkız'ı Kazdağı'nın zirvesine götürür ve orada bırakır. Yıllar sonra kızının yaşadığını öğrenen baba onun yanına gider. O sırada etrafı kara bir bulut sarar ve Sarıkız kaybolur. Baba Sarıkız'ın sırrının açığa çıkmaması için erdiğine inanır.