İZMİR’in Urla İlçesi’nde yaşayan Ali Erincik, yaklaşık 6 yıl önce, İzmir-Çeşme Otoyolu yakınlarında bulunan kapalı ağılından kaçıp, açık olan tel örgüden otoyola çıkan 17 koyununun, bir aracın çarpmasıyla telef olmasından sorumlu tuttuğu Karayolları Genel Müdürlüğü’ne karşı açtığı tazminat davasını kazandı.
Ali Erincik’in İzmir-Çeşme Otoyolu’na yakın olan ağılında beslediği koyunlar, 17 Temmuz 2008'de, açık olan tel örgüden yola çıktı. Bu sırada, Sercan Sefer yönetimindeki 35 UED 15 plakalı araç otoyola çıkan koyunlara çarptı. Kazada 17 koyun telef oldu. 16 bin lira değerindeki aracı pert olan sürücü Sercan Sefer, koyunların sahibi Ali Erincik ve Karayolları Genel Müdürlüğü’ne karşı İzmir 10’uncu Asliye Hukuk Mahkemesi’nde zararının karşılanması istemiyle dava açtı. Hakim, olayda idarenin ve koyunların sahibini yüzde 50 oranında kusurlu buldu. Bu davada, Erincik ve Karayolları Genel Müdürlüğü, sürücüye 5 bin 250’şer lira tazminat ödedi.
Olayda koyunları telef olan Ali Erincik de avukatı Şehrazat Mercan aracılığıyla Karayolları Genel Müdürlüğü’ne karşı, koyun başına 1000’er liradan toplam 17 bin lira tazminat istemiyle İzmir 1’inci İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Avukat Mercan dava dilekçesinde, Karayolları'nın otoyol etrafında çevrili olan tel örgüleri kontrol edip, delik veya yırtıkları tamir etmesi halinde bu kazanın yaşanmayacağına ve koyunların da telef olmayacağına dikkat çekti. Mercan, idarenin, otoyola erişimi engellememesi ve gerekli tedbirleri almaması nedeniyle, hizmet kusuru işlediğini ileri sürdü. Mercan, müvekkilinin, gerekli özeni göstermesine karşın zararın gerçekleştiğini kaydetti.
İzmir 1’inci İdare Mahkemesi; Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü ile İzmir İli Damızlık ve Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nden 2008 yılında bir koyunun rayiç bedelini sordu. Gelen raporda, Sakız koyununun tanesinin 300, Kıvırcık koyunun ise 200 lira olduğu belirtildi. Mahkeme, her bir koyun için 250 lirayı esas alıp, 17’si için toplam 4 bin 250 lira tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkeme, tarafların daha önceki tazminat davasında yüzde 50 kusurlu olduğuna karar verildiğine de dikkat çekti. Bu nedenle, davalı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün davacı Ali Erincik’e 2 bin 125 lira ödemesine, tazminatın 14 bin 875 liralık kısmının ise reddine karar verildi.