AFYONKARAHİSAR'da belediyenin, şehre adını veren Karahisar Kalesi'ne asansör yapılması için ulusal basına verdiği ilanlara Türkiye'nin pek çok üniversitesinden yanıt geldi. Havalar ısınınca arazi çalışması yapılacak olan kaleye asansör projesi gerçekleşirse bu, Türkiye'nin bu alandaki en dik ve eğimli asansörü olacak.
Şehrin tam ortasında bulunan 226 metre yüksekteki Karahisar Kalesi'ni turizme kazandırma çalışmaları, yaklaşık 600 basamak tırmanarak ulaşılabilen kaleye farklı ulaşım imkanlarını gündeme getirdi. Afyonkarahisar'da 10 yıldır dillendirilen kaleye teleferik projesini uygun bulmayan Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kale için asansör veya benzeri bir proje önerdi. Kurulun asansör veya benzeri bir projeyi olumlu bulacağını açıklamasıyla 3 yıldır projeyi gerçekleştirecek uygun bir firma bulamayan Afyonkarahisar Belediyesi, çareyi ulusal gazetelere ilan vermekte buldu.
ÜNİVERSİTELERDEN BAŞVURULAR GELDİ
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, çalışmalara hava şartları düzelir düzelmez başlanacağını anlattı. Kalenin birinci dereceden doğal ve arkeolojik SİT alanı olduğunu vurgulayan Başkan Çoban, "Proje için Eskişehir Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun üyeleri, masa başında karar vermek yerine tam kadro Afyonkarahisar'a gelerek kalemize tırmandı. Teleferik projesinin uygun olmayacağını belirtip, bir asansör ya da benzeri proje için ön izin verdiler. Biz de bunun üzerine çalışmalara başladık. Ancak kimseden bir dönüş alamadık. Finlandiya'dan Afyonkarahisar'a gelen dünyaca ünlü bir asansör firmasının yetkilisine de konuyu aktardım. Onlardan da yapabilecekleri şeklinde bir dönüş alamadık. Ülkemizde belki bu işe kafa yoranlar vardır diyerek ilan verdik. Aynı zamanda şehrimizin de tanıtımını yaptık" diye konuştu.
'BEDELİ NE OLURSA OLSUN YAPACAĞIZ'
İlan sonrası pek çok mimar, mühendis ile üniversitenin ilgili bölümünden başvuru geldiğini, görüşmeler yaptıklarını dile getiren Başkan Çoban, mevsim şartlarının değişmesiyle birlikte çalışmaların başlayacağını söyledi. Projeyi maliyeti ne olursa olsun gerçekleştireceklerini anlatan Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de bunun bir benzeri yok. Yurt dışında benzer projeler var ama bu kadar dik ve yüksek bir proje yok. Mevsim şartları oluşur oluşmaz arazinin topografik özelliklerini çıkartarak proje çalışmasına başlayacağız. Proje ortaya çıkınca bunu Eskişehir Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna sunacağız. Kurul uygun görürse bedeli ne olursa olsun bunu Afyon ve ülkemiz için gerçekleştireceğiz."
PROJE DOKUYU BOZMADAN UYGULANMALI
Projenin uygulanabilir olduğunu söyleyen Afyonkarahisar Mimarlar Odası Başkanı Süleyman Bircan, projenin kalenin siluetini bozmadan gerçekleştirilebileceğini anlattı. Termal turizmde yıldızı parlayan Afyonkarahisar'a gelen turistlerin şehir içine çekilmesi için dokuya uygun bir proje yapılması gerektiğine değinen Bircan, teleferik projesinin de gündemden çıkmaması gerektiğini kaydetti.
VATANDAŞIN GÖRÜŞÜ
Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrencisi Cemal Uysal, kaleye 4-5 kez çıktığını ancak birçok arkadaşının merdivenleri çıkamadığını söyledi. Projenin yapılması halinde turizme büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Uysal, asansörün Afyonkarahisar'ın markalaşmasına da katkı sağlayacağını ifade etti. Üniversite öğrencilerinden Hüseyin Biçer de kaleye asansör projesini destekledi. Birçok kişinin kaleye tırmanamadığına dikkati çeken Biçer, projenin yapılması halinde bu sıkıntının çözüme kavuşacağını kaydetti.
Afyonkarahisar'ın günlük yaşamla ilgili birçok sorunu olduğuna işaret eden Mehmet Yenikale ise asansörden önce kaldırım ve şehrin diğer sorunlarının çözülmesi gerektiğini dile getirdi.