Ukrayna'dan Türkiye'ye gelirken hava korsanı Artem Kozlov'un (45) kaçırmak istediği Pegasus Havayolları'na ait uçağın kaptan pilotu İlyas Karagülle'nın baştan operasyon sonuna kadar izlediği prosedürün tüm kurallara uyduğu belirtildi.
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) İkinci Başkanı da olan İlyas Karagülle, Kabin Amiri Didar Tunç'tan uçağın bir korsan tarafından Soçi'ye kaçırılmak istenmesi konusunda verdiği bilgi üzerine önce kilitli olan kokpit kapısını kontrol etti. Daha sonra uçakların kaçırılma anında kullanılan özel kodu sisteme girerek hava trafik kontrol merkezinin bunu görmesini sağladı.
Kaptan Pilot İlyas Karagülle, Ukraynalı korsan Korzov'un uçağı Soçi'ye çevirme isteğini soğukkanlı bir şekilde kabul etti. Karagülle korsanın arzusunu kabul ettiğini teyit edercesine yolculara "Teknik bir arıza nedeniyle uçağımız Soçi'ye inecektir" diye bir anons yaptı. Bu anonsu duyan Ukraynalı korsan Artem Kozlov isteğinin kabul edildiğini sanarak rahatladı. Bu arada aldığı ilaçların tesiriyle üşüdüğünü söyleyen korsan hosteslerden bir battaniye istedi ve ikinci sıradaki yerine oturdu.
Bu sırada Türk Hava Sahasına giren Pegasus Havayolları uçağının Kaptan Pilotu İlyas Karagülle uçuş kulesine İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yapacağını söyledi ve terminalin karartılmasını istedi. Uçak tekerlek koyduktan sonra pencereden bakan hava korsanı Kozlov nereye geldiğini anlayamadı ve gerçekten Soçi'ye indiklerini zannettti.
Korsan Kozlov, devamlı olarak Kaptanla konuşmak ve kokpite girmek istediğini kabin amirine bildirse de bu isteği yerine getirilmedi. Daha sonra yolcuların cep telefonları ile fotoğraflarının çekilmesinden de rahatsız olan Artem Korzov kabin ekibi tarafından sakinleştirildi ve isteklerinin yerine getirileceği kendisine bildirildi.
Önce yolcuların tahliyesi ve son olarak da uçağa giren güvenlik kuvetlerinin başarılı operasyonu sonrası bir kaçırma olayı da kansız bir şekilde son buldu.
Ukraynalı Korsan Artem Kozlov emniyet güçleri tarafından sorgusu yapılmak üzere emniyet müdürlüğüne götürülürdü. Pegasus Havayollar'ının Kharkov'den İstanbul'a gelen 110 yolcusu da evlerine gitti.