DÜZCE, () - KARADENİZ'in Efes'i olarak bilinen 1'inci yüzyılda yapılan Düzce'nin Konuralp Mahallesi'ndeki antik tiyatroda kazı çalışmaları devam ediyor. Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin toprak dolguyu kaldırıp, taşları yerlerine koyacaklarını, restore çalışmalarının 4-5 yıl sonra tamamlanacağını söyledi.
Düzce Üniversitesi ve Konuralp Müzesi'nin işbirliğiyle geçtiğimiz yıl antik tiyatroda başlayan kazı çalışmaları devam ediyor. Konuralp Mahallesi'ndeki kalıntıların bulunduğu alanda toprak kaldırıldıkça antik tiyatro ortaya çıkmaya başlıyor. Batı Karadeniz bölgesinde en iyi korunmuş tiyatrolardan birinde çalıştıklarını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, "Antik tiyatronun bulunduğu alanda yıllar içinde gerçekleşen yerleşimler sonucunda toprak seviyesi 4 metreye yakın yükselmiş. Bu dolgu alanı çıkarttıktan sonra restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Batı Karadeniz bölgesindeki en iyi korunmuş antik tiyatrolardan birinde çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Rektörümüz Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu her zaman yanımızda oldu. Öğrencilerimizin çalışmalar sırasında konaklayacakları kazı evimizi yaptılar. Barınma sıkıntımız ortadan kalkınca çalışmalarımızın ilerlemesi hızlandı" dedi.
Ayengin toprak dolgunun kaldırıldıktan sonra taşların olması gereken yerlere yerleştirileceğini açıklayarak, "Üniversitemiz arkeoloji bölümünden 6 öğrencimiz, harita teknikeri, taş ustası, mimar ve uzmanlardan oluşan ekiple beraber yaptığımız kazı çalışmalarında antik tiyatronun bazı alanlarında restorasyon aşamasına gelindi. Toprak dolgu kaldırıldıktan sonra bu alan estetik bir görünüme kavuşacak. Kazı alanında bulunan taşlar tasnif edilerek olması gereken yerlere yerleştirilecek. Düzce Üniversitesi, Düzce Belediyesi ve Konuralp Müzesi'nin de destekleriyle inşallah 4-5 yıl sonra antik tiyatromuza restore edilmiş bir şekilde kavuşacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI