SAMSUN Devlet Su İşleri 7’inci Bölge Müdürlüğü verilerine göre Samsun, Ordu, Sinop, Amasya, Tokat illerinde bulunan toplam 19 barajın toplam doluluk oranı yüzde 48.75’e düştü. KESK’e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, uçme suyu, enerji üretimi ve tarımsal sulama alanında sorunların görülebileceğini söyledi.
Samsun Devlet Su İşleri (DSİ) 7’inci Bölge Müdürlüğü verilerine göre Samsun, Ordu, Sinop, Amasya, Tokat'ta bulunan toplam 19 barajın doluluk oranı geçen yıla oranla azaldı. 19 barajın geçen yılki doluluk oranı ortalama yüzde 66.75 iken bu yıl bu oran yüzde 48.75’e düştü. DSİ barajlardaki doluluk oranının düşmesine beklenen kar ve yağmur düşmemesinin neden olduğunu belirtti. Bölgede içme suyu barajlarında ise yeterli yağış düşmemesine rağmen şu anda tehlike içeren bir durumun olmadığı belirtildi.
İÇME SUYU SIKINTISI 
KESK’e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, geçen yıla göre. barajlardaki doluluk oranında yüzde 30’luk bir azalmanın olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Mevsimsel kuraklığın bu şekilde devam etmesi halinde bu doluluk seviyesinin daha kritik seviyesine ulaşacağı görülmektedir. Şu anda da dahi yeterli olmayan bu su seviyesinin daha da düşmesi halinde öncelikle bölgede içme suyu sıkıntısının yaşanacağı kesindir. Yine sulama mevsimi olması nedeniyle sulama yapan çiftçiler açısından da ciddi bir sıkıntı söz konusudur."
"HES'LERLE ENERJİ ÜRETİMİNİ ETKİLER"
Barajlardaki doluluk oranın kuraklığa bağlı olarak daha da düşmesi halinde bundan Türkiye’deki enerji üretiminin de olumsuz etkileneceğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
"Çünkü Türkiye’de enerji üretiminin yüzde 30’u akarsular üzerindeki hidroelektrik santralleri üzerinden üretilmektedir. Bu anlamda su seviyesinin daha da aşağılara düşmesi Türkiye’de enerji üretimi açısından da ciddi bir problem teşkil edecektir."
Akarsularda özel sektör tarafından işletilen Hidro Elektrik Santralleri’nde (HES) kendine yetecek suyun bulunamaması halinde mevcut akarsuya yeterli su salımının yapılmayacağını söyleyen Erdoğan, şunları söyledi:
"HES’lerde kendine yetecek suyu bulamaması halinde aşağıda içme veya sulama amacıyla su bekleyen vatandaşlara yeteri kadar su salmayacağı endişesini beraberinde taşımaktadır. Bu yakın bir zaman içerisinde vatandaş HES sahipleri, devlet arasında çok ciddi problemlere neden olabilir. Tüm Türkiye genelinde bu problem yaşanabilir. Kurak periyotun böyle 3 ay daha devam etmesi halinde bu tür problemlerle karşı karşıya kalacağız."
Erdoğan, suyun daha verimli tasarruflu kullanılması amacıyla önlem alınmadığını gerekli uyarı yapılmadığını belirterek, "Hala bu konuda ciddi bir sorun var. Şu anda kuraklığın su seviyelerindeki düşüşün devam ettiğini gözlemliyoruz. Toplumsal duyarlılık sağlanması konusunda ilgili birimlerin ve bakanlığın harekete geçmesi lazım. Aksine bir rahatlık durumu var" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI