MUĞLA'nın büyükşehir olmasıyla mahalleye dönüştürülen Marmaris'in Karacasöğüt Köyü'nde geçen yıl 830 bin liraya yaptırılan yüzer iskele Köylere Hizmet Götürme Birliği'nden alındı. İskelenin Muğla Valiliği İl Hizmet Vakfı'na devredileceği belirtilirken, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından iskelede geçici olarak görevlendirilen üç kişinin, buraya bağlanan tekne sahiplerinden bir yazı karşılığı para toplaması tepkilere neden oldu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, devir işlemlerinin tamamlanmasından sonra gelecek görevlinin bu yazıların makbuzlarını tek tek keseceğini bildirdi.
Muğla İl Genel Meclisi, 10 Şubat 2012 tarihinde, bir süre önce mahalleye dönüştürülen Karacasöğüt Köyü'ndeki muhtarlık tarafından yapılan iskelenin çürümüş olması nedeniyle yerine yüzer iskele yapılmasına karar verdi. İl Özel İdaresi 70 tekne kapasiteli iskelenin yapımı için 500 bin lira tahsis etti. İskeleden yararlanan 29 kişi de teknelerini 5 yıl ücretsiz bağlama koşuluyla toplam 330 bin lira yardımda bulundu. Tekne sahiplerinin de yardımıyla yapımı tamamalanan iskele 3 yıllığına Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne tahsis edildi. Tahsis süresinin henüz birinci yılı dolarken Muğla büyükşehir oldu. Muğla'nın büyükşehir olmasıyla iskele birliğin elinden alındı. 30 Mart'taki seçimlerin ardından bir süre ortada kalan iskelenin kapısına İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik imzasıyla, 'İskeleye tekne bağlama, elektrik ve su verme konularında Korhan Bey(Sökmen) ve Demir Bey (Tevfik Demirdönder) yetkilidir' yazısı asıldı.Ayrıca iskelenin girişi ile tam ortasına kilitli iki de kapı yaptırıldı. Sahildeki tuvaletler de yenilenip, anahtarları sadece tekne sahiplerine verildi. İskeleye yanalaşan teknelerden alınan paralar için ise makbuz yerine kaç lira alındığını belirten yazılar verilmeye başlandı. Bu durum köylülerin tepkisine neden oldu. İskelenin mafyanın eline geçtiği söylentileri ortalıkta yayılmaya başladı.
YAPILAN İŞLEM YASAL DEĞİL İDDİASI
Karacasöğüt Muhtarı Erol Tosun, uygulamaya tepki gösterip, "Resmi bir iskeleye, açıktan atanan kişiler tarafından yasa dışı işlem yapıllıyor. Yanaşan teknelerden para toplama şekli suç teşkil ediyor. Kafalarına göre iş yapıyorlar. Tuvaletleri kilitlemişler, köylüler kullanamıyor. O tuvaletleri biz yaptırdık. Yenilemiş olabilirler. Bu kilitleyebilecekleri anlamına gelmiyor. Burası dağ başı mı? İskeleye ise bir değil iki kilitli kapı yapıldı. Birincisi tamam da ikinci kapı neyin nesi? İskeleyi özel mülkiyete çevirdiler. Bu sıkıntıları yetkili makamlara ilettik" dedi.
MAKBUZLAR DAHA SONRA KESİLECEK İDDİASI
İsminin açıklanmasını istemeyen bir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilisi ise orada yapılan işin sadece not tutma olduğu, elektrik ve su sayaçlarının kime ne kadar yazdığının her zaman okunabildiğini belirtip, "İskeleyi bedelsiz kullanmak isteyenlerini sayısı artınca geçici olarak bu arkadaşlarımız görevlendirildi. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya ile Marmaris Kaymakamlığı arasında yapılan protokolle Karacasöğüt ile ile birlikte Selimiye, Akbük ve Akçapınar iskeleleri de Muğla Valiliği İl Hizmet Vakfı'na verildi. Oraya atanacak görevlimiz eldeki belgeleri daha sonra makbuza çevirecek" dedi.
İskeleyi sahipsiz bırakmamak için Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik ve vali muavininin ricası ile görevi üstlendiğini belirten emekli doktor Korhan Sökmen "23 Nisan'da Demir Bey'den iskeledeki görevi devraldım. 865 ve 833 liralık iki elektrik faturası ödedim. Şu anda 15 bin 575 lira net para elimde. Bu iş normalde görevim değil. Tevfik Demirdönder ve Murat Tunca ile geçici olarak iskelenin işlerini yürütüyoruz. Devir işlemleri resmiyete kavuşunca, tek tek tüm tekne sahiplerinden aldığımız paraların makbuzları kesilecek. İskeledeki işler yüzünden Datça'daki evimize eşim geldi, yanına gidemedim. Şu işten kurtulunca denize çıkıp hayatımı yaşayacağım. Köye ait teknelerden ücret alınmıyor. Teşekkür edeceklerine bir de mafya diyorlar" diye konuştu.
"İSKELE BELEDİYEYE VERİLMELİ"
Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan ise iskelenin görevlisi ile birlikte 3 kişi daha tüm alacakları ile belediyeye gönderildiğini belirtip, "Tahsisli yerleri ise Muğla Valiliği İl Hizmet Vakfı'na veriyorlar. Bu çok yanlış bir işlem. Zaten orada şu ana kadar toplanan para kanunsuz. İskelenin tahsisisin belediyemize verilmesi için müracaatta bulunduk" diye konuştu.
 

MS(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)