BURSA’nın Karacabey İlçesi’nde bir haftadan beri aralıkla devam eden yağmur nedeniyle yaklaşık 4 bin dönüme yakın ekili araziyi su bastı.
Karacabey’e bağlı Karasu, Kıranlar, Keşlik, Gölecik ve Şahin mahallelerinde yaklaşık 4 bin dönüme yakın ekili arazi yağışlardan olumsuz etkilendi. Tarlaların su altında kaldığını söyleyen üreticiler domates, bezelye, karpuz, pancar ve buğday gibi ürünlerin zarar gördüğünü belirterek, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçların ertelenmesini istedi.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çağdaş Çeki ile birlikte yaşanan felaketi yerinde incelediklerini ve sıkıntının büyük olduğunu söyledi. Yağışların devam etmesi nedeniyle İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin bölgede zarar tespitinde bulunacaklarını belirten Karahasanoğlu, Ziraat Odası olarak çiftçinin yanında oldukları söyledi.
Çiftçinin mağdur edilmemesi gerektiğini dile getiren Karahasanoğlu, "Maalesef kötü bir durumla karşı karşıya kaldık. Bu afet çiftçilerimiz için hiç iyi olmadı. Yağmurların günlerdir sürmesi, eken üreticiye de ekmeyene de ayrı bir dert verdi" dedi.
Söz konusu afetin barajlarla bir ilgisinin olmadığını savunan Karahasanoğlu, "Bu tamamen ilahi bir afet. Gölecik Deresi’nden yani dağdan inen yağmur sularının akıntıyla birlikte ağaçları da yerinden sökerek hızla ilerlemesi sonucu olan bir durum. Baraj olsaydı da fark etmezdi. Dağkadı Mahallesi’nden Bandırma istikametine kadar ekili ve ekili olmayan tüm araziler perişan vaziyette" dedi.
Karacabey Belediye Başkanı AK Parti’li Ali Özkan, Meclis üyesi Faruk Çakır ile birlikte oluşan zararla ilgili arazilerde incelemelerde bulundu. Vatandaşlardan bilgi alan Başkan Özkan, sorunun çevre kirliliği sonucu taşkınları bölgeden uzaklaştıramayan Karadere’den kaynaklandığı ve derenin ıslahı neticesinde bu sorunların büyük bir bölümünün ortadan kaldırılacağını söyledi.
Ali Özkan, Karadere’nin yanı sıra Gölecik Barajı'na dikkat çekerek, "Gölecik Barajı ile ilgili çalışmalar sürmekte. Söz konusu yatırım ciddi bir kaynak ve çalışma gerektirdiği için bazı gecikmeler yaşanmaktadır. Zaten barajın ihalesi tamamlanmış durumda.Yakın zamanda inşallah çalışmalar gerçekleşecek ve bu taşkınlar sonucu oluşan zararlar tarih olacak" diye konuştu.

AF(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)