KARS Kafkas Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop, 'Şehitler Durağı Sarıkamış' konferansında, İstiklal Savaşı kahramanlarından 'Kara Fatma'nın adının bir böcekle anıldığını, ağıt olan 'Hey on beşli on beşli' türküsü ile eğlenildiğini belirterek, "Halbuki 'hey onbeşli' bir ağıttır. Biz böceklere 'Kara Fatma' diyoruz. Malum bir kesimle kafa buluyoruz" dedi.
Fatih Sultan Mehmet Öğrenci Yurdu'nda düzenlenen 'Şehitler Durağı Sarıkamış' konferansına konuşmacı olarak katılan Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop ile öğretim görevlisi Sertaç Demir, Enver Paşa'nın Sarıkamış Harekatı'nı değerlendirdi. Savaşta meydana gelen olayların günümüzde mizahi bir dille ele alınmasını yanlış olarak nitelendiren Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop, 'bitli piyade' sözüyle alay edildiğini ancak Sarıkamış harekatında askerlerin birçoğunun bit salgını nedeniyle perişan olduğunu anlattı. Yrd. Doç. Dr. Kop şöyle konuştu:
"Askerliğini piyade yapanlar çok iyi bilir. 'Bitli piyade' ismi sizce nereden gelmektedir? Hemen hemen herkes kafa bulur bununla ama çok yazık. Harekatta yaklaşık 10 bin yaralımız var. Harekata katılan askerler, hatıralarında 'Bizi Rus askeri değil bit bitirdi' diyerek çok anlamlı bir cümle kurmuşlardır. Bakar mısınız şu acı duruma. Bizlerse o zamandan beri 'bitli piyade' lafını ağzımıza dolamışız. 'Hey on beşli on beşli' parçasını söyleyerek eğleniyoruz. Halbuki o bir ağıttır. Biz böceklere 'Kara Fatma' diyoruz, malum bir kesimle kafa buluyoruz. Neymiş efendim tek kurşun atmadan orada askerlerimiz donmuştur. Affedersiniz ama yalancının üzerine TIR düşsün mü? Sen Allah yolunda ölen şehit ile nasıl kafa bulursun? Şehidimizle kafa bulup, aciz duruma düşüren, hakaret eden, ecdadının soyuna, sopuna küfür eden insana Allah zulüm etsin."
HAREKATTA KAYBIMIZ 47 BİN 
Aynı konferansta konuşan öğretim görevlisi Sertaç Demir ise Sarıkamış Harekatı'nda 90 bin askerin şehit olmadığını belirterek, "Özelikle Hafız Hakkı Paşa komutasındaki askerler daha geniş açıyla zaman kaybederek yürüdüğü için soğuktan ve salgın hastalıktan dolayı şehit düşüyor. Toplamda bizim kaybımız yaklaşık 47 bindir. Yani ifade edildiği gibi 90 bin değil. Zaten orada ki mevcudumuz 80 bin ile 100 bin arası. Tarihçi Mehmet Niyazi  'Ruslar yaklaşık 60 bin kayıp vermişler bu harekat esnasında. Rusların kaybı fazla olduğu için bunu bir galibiyete dönüştürmek istiyorlar. Bu yüzden bizim kaybımızı 90 bine çıkarmışlar' diyor" diye konuştu.