ANKARA () - ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Kara Akbabaları korunma altına aldı. Kara Akbabalar Ankara'nın Kızılcahamam ilçesi sınırları içerisinde bulunan 14 bin 690 dekar alanda korunacak.

KARA AKBABALARIN EN ÖNEMLİ YAŞAM ALANLARINDAN BİRİ

Dünya ölçeğinde yakın tehdit altında olan Avrupa'nın birçok bölgesinde de sayıları hızla azalan Kara Akbabaların (Aegypius Monachus) Türkiye' de bilinen en önemli yaşam alanlarından biri olan Kara Akbabaları Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Ankara'ya 82 km, Kızılcahamam ilçesine ise 6 km mesafede bulunuyor. Kara Akbabaların Türkiye' deki bilinen en büyük kolonilerinden biri, bu sahada ürüyor ve barınıyor.

"2005 YILINDA KORUMA ALTINA ALINDILAR"

Türkiye'nin de taraf olduğu Bern Sözleşmesi kapsamında korunması gereken türlerden olan Kara Akbaba, IUCN (Dünya Koruma Birliği) tehlike kategorilerine göre "NT" (Yakın Tehdit) kategorisinde bulunuyor. Türün korunmasına yönelik olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Kara Akbaba Eylem Planı 2005 yılında hayata geçirildi.

Yine söz konusu eylem planı ile Kara Akbabaların habitatlarının korunması maksadıyla Kızılcahamam'da bulunan alan Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 27 Şubat 2014 tarihinde, Kara Akbaba Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edildi. Eylem planı kapsamında hazırlanan diğer projelerin çalışmaları da Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Genel Müdürlüğü tarafından büyük bir titizlik ve hassasiyet içerisinde sürdürülüyor.

() (HT) (FOTOĞRAFLI)