Cavit AKGÜN/MUĞLA, () - MUĞLA Halk Sağlığı Müdürü Dr. Nuri Ceyhan, geçen yıl yurt genelinde yapılan denetimlerde kapalı alanda sigara yasağına uymayanlara 375 bin 472 lira ceza kesildiğini açıkladı.
Halk Sağlığı Müdürü Nuri Ceyhan, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, sigara tüketiminin küresel bir sorun olduğunu vurguladı. Sigara içmenin ve dumanına maruz kalmanın ölüm ve hastalıklara sebep olduğunun vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Yaklaşık 4 binin üzerinde zehirli, kimyasal ve kanserojen madde bulunduğu bilinmektedir. Başta akciğer kanseri olmak üzere yutak, böbrek, karaciğer, kan kanseri, gırtlak, ağız boşluğu, serviks, pankreas, idrar kesesi kanseri görülme sıklığının artmasına neden oluyor. Dünyada tüm ölümlerin yüzde 30'u sigara nedeniyledir. İçenlerde yaşam beklentisi içmeyenlere oranla 18 yıl kısadır. Dünyada her 8 saniyede bir insan sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir. 2000-2025 yılları arasında 150 milyon insanın sigara bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Türkiye Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde 3'üncü sırada, dünya ülkeleri arasında da 7'nci sıradadır. Türkiye'de 2020 yıllarında kanser vakalarının yüzde 24 artış göstereceği tahmin ediliyor. Bu nedenle sigara kullanımının önlenmesi mücadelesinin önemi her geçen gün artmaktadır".
Halk Sağlığı Müdürü Nuri Ceyhan, imzalı açıklama şöyle son buldu:
"Muğla'nın Menteşe, Fethiye, Dalaman, Ortaca, Köyceğiz, Marmaris, Yatağan, Milas ve Bodrum İlçeleri'ndeki devlet hastanelerinde 2010 yılı ortalarında Sigara Bırakma Poliklinikleri kuruldu. 2013 yılında müracaat eden bin 580 kişi kişiden 116'sı sigarayı bıraktı. Dumansız Hava Sahası uygulaması gereğince 2013 yılında il genelinde 36 bin 476 iş yerinde denetleme yapıldı. İhlal tespit edilen 229 işletmeye 362 bin 272 lira, 150 kişiye de 13 bin 200 lira olmak üzere toplam 375 bin 472 lira ceza kesildi. Bu konuda hiç kimseye taviz vermiyoruz. Halkın 4207 Sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunu'na vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür ederim. 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü vesilesi ile vatandaşlarımızın gününü kutlar, sağlıklı nesillerimizin geleceği için tüm halkımızın dumansız bir hava sahasında yaşamasını temenni ederim."

CA(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)