Birleşmiş Milletler kanser ajansının raporuna göre, kanser dünyada bir numaralı ölüm nedeni ve önümüzdeki yıllarda bu patlama düzeyinde olacak. Dünya Kanser Kontrol Örgütü Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, "Dünyada her yıl 30-69 yaş grubunda 4 milyon kişinin kanserden nedeniyle beklenmedik şekilde erken ölüyor. Dünya Kanser gününde Birleşmiş Milletler Uluslararası Kanser Ajansı tarafından (IARC) hazırlanan kanser araştırmaları raporuna göre, kanser her yıl 8.2 milyon bireyin ölümüne sebep olarak, tarihinde ilk kez diğer ölüm nedenlerini geçerek bir numaralı ölüm nedeni haline geldi. Son 4 yılda dünya genelinde kanser sıklığı yüzde 11 oranında artış gösterdi ve yıllık 14 milyon yeni vakaya sayısına ulaştı. Önümüzdeki 20 yılda kanserin yüzde 75 oranında artışla her yıl için 25 milyon yeni vakaya ulaşacağı öngörülüyor.
Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı Başkanı Dr. Christopher Wild, "Dünya Kanser raporuna göre, kanser, bu nesil için toplumdaki en önde gelen sağlık sorunudur. Kanserin kontrolü ve önlenmesi konusunda acil tedbirler alınmaz ise sıklığı ve etkileri açısından, özellikle gelir düzeyi düşük ülkeler başta olmak üzere pek çok ülkede vahim durumlar ortaya çıkacaktır" dedi. RAHİM KANSERLERİNİN SEBEBİ
2014 Dünya kanser raporuna göre, kanser kontrolü ve hizmetlerinde ülkeler arasındaki farkın açıldığını görülüyor. Kanserden ölenlerin sayısının gelir düzeyi düşü ülkelerde, tahmin edilenden daha yüksek rakamlara ulaştığı belirtiliyor. 2025 yılında kanser ölümlerinin yüzde 80’inin düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde görüleceği tahmin ediliyor.
Gelişmekte olan ülkelerde enfeksiyonların önemli bir kanser nedeni olduğu bildirilirken, insan papilloma virus (HPV) rahim kanserlerinin yüze 75’inin sebebi olarak gösteriliyor.
Ayrıca söz konusu ülkelerde, batı hayat tarzını benimseyerek artan oranda tütün kullanımı, alkol tüketimi, obezite ve fiziksel aktivite azlığı gibi bilinen kanser sebeplerinden kanser risklerini katladığına dikkat çekiliyor. Bu açıdan, sağlık alanında alınacak acil tedbirler ve yatırımlarında gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine önemli katkılar sağlayacağı belirtiliyor.
Orta ve düşük gelirli ülkelerin sağlık sistemleri ve ekonomileri kanser yüzünden zorlandığı ifade edilen raporda, hastalığın artması sonucunda kaynak ve alt yapı yetersizliği nedeni ile kanserle baş etmenin giderek daha da zorlaşmatığı, Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre orta ve dar gelirli ülkelerin sadece yüzde 50’sinin Ulusal Kanser Kontrol Planlarını yaptığı vurgulanıyor. 4 MİLYON KİŞİ KANSER YÜZÜNDEN ERKEN ÖLÜYOR
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü direktörü Cary Adams Dünya Kanser günü nedeni ile yaptığı açıklamada, "Hükümetler büyüyen kanser yükünün farkında olmak zorundadır. Farkında olmaz ve acil ve önlem alınmaz ise, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansının raporuna göre (IARC) dünyada kanser artmaya devam edecektir. Dünya Kanser gününde, hükümetleri ön görülebilen ve önlenebilen erken ölümlere karşı kanıtlanmış önleyici ve erken tanı koydurucu yöntemleri de kapsayan ulusal kanser kontrol planlarını uygulamaya davet ediyoruz" denildi.
Dünya Kanser Kontrol Örgütü Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, "Dünyada her yıl 30-69 yaş grubunda 4 milyon kişinin kanserden nedeniyle beklenmedik şekilde erken ölüyor. 2025 yılı itibariyle bu erken ölümlerin 6 milyona çıkacağı düşünülürse, önlenebilir bu ölümlere karşı planlı, kararlı, uygulanabilir stratejiler ortaya konulmalıdır" dedi. 'EFSANELERE İNANMAYIN'
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, "Dünya kanser raporunun verileriyle paralel olarak Dünya Kanser Günü'nün 2014 yılı ana teması yanlış bilinenlerin ve gerçek dışı efsanelerin maskesini düşürmeye yönelik olarak, 'efsanelere inanmayın' olarak belirlendiğini söylemiştir. Güncel durum ve mevcut rakamlar, dünyanın bir kenara çekilerek kanser yükünün artışını seyretmesinin kötü sonuçlar doğuracağını göstermektedir. www.dunyakansergunu.org ve worldcancerday.org sitelerinden daha fazla bilgi alabilirsiniz" şeklinde konuştu. ERKEN ÖLÜMLERİN ÖNLENMESİNE YÖNELİK TEMEL TEDBİRLER
• Ulusal kanser Kontrol Planının geliştirilmesi • Kontrol edilebilir risk faktörlerine karşı farkındalık programları yaratmak • Bazı kanser türlerinde yüzde 25’e kadar azalma sağlayabilen kanser tarama programlarının uygulanması • HPV (insan papiloma virüs) ve HBV (Hepatit B) aşılama programlarının yaygınlaştırılması.