Gülseli KENARLI / İSTANBUL, () Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Özel, "Tarihsel olarak baktığınızda da o bölgenin bir deprem oluş düzeni var. O oluş düzeni orada deprem olduğunda da Marmara'da da deprem olduğunu göstermiyor" dedi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Özel, Ege Denizi'nde meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı. Özel, "Kuzey Anadolu fay zonunun Ege Denizi içindeki devamında yaklaşık 140-150 kilometrelik bir fay üzerine orta büyüklükte bir deprem meydana geldi. Bu bizim her zaman sismik olarak çalışan kaynağımızdır. Kuzey Ege, geçen yılda 15 Ocak'ta böyle bir deprem yaşadık, benzer büyüklükte. O bölgedeki en büyük deprem 6.9 Atos adasıdır. Böyle kaynaklarımız var. Üretebildikleri maksimum depremler aşağı yukarı bu ve artçılarda gelmeye başladı. Şu anda 2 tane 5'lik artçı kaydettik, 10 tane artçı var. Deprem olağan düzeninde devam ediyor" dedi.

"BÖYLE BİR TECRÜBEMİZ, DENEYİMİMİZ YOK"
Özel, olası Marmara derpemini tetiklemesi yönündeki sorulara şöyle yanıt verdi:
"Bu faya hattı, Marmara'da bizim beklediğimiz Kuzey Anadolu fay zonunun, Marmara içinde ki kuzey koluna ilişkin değil. Daha aşağıda geçen, güneyden geçen bir fay. Tarihsel olarak baktığınızda da o bölgenin bir deprem oluş düzeni var. O oluş düzeni orada deprem olduğunda da Marmara'da da deprem olduğunu göstermiyor. Şimdiye kadar böyle bir tecrübemiz, deneyimimiz yok. Hemen depremden sonra 6.5'lik depremin iki tane 5'lik artçısı gelmişse; kendi içinde münferit bir deprem olduğu ve kendi düzeni içinde çalışıp, sönümleneceğini bize gösteriyor."
Özel, depremin başka bir fay hattı üzerinde olduğu iddiaları ile ilgili olarak, "Fayın tam üzerinde olmayabilir ama o fayın bir depremidir, fayın ürettiği bir depremdir. O 140-1500 kilometrelik fayın ürettiği bir deprem olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
(BB) (FOTOĞRAFLI)