Muhammet KAÇAR/ARHAVİ (Artvin), () - ARTVİN’in Arhavi lçesi Kamilet Vadisi’nde yapımı süren HES projesi için enerji şirketi tarafından inşa edilen ancak Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kaçak olduğu tespit edilen köprü yöre halkı tarafından taşlar konularak trafiğe kapatıldı. İş makinelerinin geçişine izin vermeyen ve köprüde nöbete başlayan bölge halkı, 'HES yapma boşuna, yıkacağız başına' sloganları attı.
Cihani Deresi üzerinde geçen yıl yapımına başlanan 14 megavatlık Kavak Hidroelektrik Santral projesini protesto eden ve 13 gündür bölgede kurdukları çadırda nöbet tutan yöre halkı, enerji şirketinin dere üzerine inşa ettiği ve 9 Mayıs tarihinde DSİ’nin yazısı ile kaçak olduğu ortaya çıkan köprüye doğru yürüyüşe geçti. Dere yatağı daraltılarak iş makinelerinin geçişi için yapılan köprünün üzerini taşlarla kapatan vatandaşlar, DSİ’nin enerji şirketine gönderdiği, 'Mevcut köprünün kaldırılarak dere yatağının eski haline getirilmesine' yönündeki resmi yazının büyük kopyası ile 'MNG kaçak köprünü de al git' ve 'Bu köprü aslında yok' pankartları açtı. 'HES yapma boşuna yıkacağız başına' sloganları atan vatandaşlar köprüden geçmek isteyen iş makinelerine izin vermedi, nöbete başladı.
“FADİME HALA SONA ÇOK KIZMIŞ”
Vatandaşlara destek veren ve 'Fadime Hala sana çok kızmış' pankartı ile köprüye gelen 70 yaşındaki Melahat Şan da, sonuna kadar dereyi korumak için çalışacağını belirterek, “Bu Başbakan bizden ne istiyor? Bir avuç dere suyunu bize çok mu gördü? Ben ağlaya ağlaya burada sürünüyorsam hakkımı onlara helal etmiyorum. Ormanı aldılar, odunsuz kaldık. Bize ne kaldı? HES istemiyoruz. Yazıklar olsun” diyerek tepkisini dile getirdi.
HORON OYNADILAR, DEREYE GİRDİLER
Köprü üzerinde bekleyişlerini sürdüren bölge halkı tulum eşliğinde horon oynadı, dereye girerek serinledi. Yöre sakinleri, HES talanına hizmet için apar topar kaçak olarak yapılan köprü yıkılana kadar eylemlerini sürdüreceğini duyurdu.

FOTOĞRAFLI