Mücahit YOLCU/ KAHRAMANMARAŞ, () - KAHRAMANMARAŞ’ta, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hava destekli yangın söndürme tatbikatı düzenlendi. Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, kurak geçeceği tahmin edilen yaz dönemi nedeniyle nöbette olan ekiplerin havadan ve karadan yangın söndürmeye hazır olduklarını söyledi, vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyardı.
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yazın gelmesiyle birlikte orman yangınlarının önüne geçilmesi amacıyla Kapıçam Mesire Alanı’nda hava destekli yangın söndürme tatbikatı gerçekleştirildi. Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu’nun yönettiği tatbikatta ormanlık alanda başlayan yangına havadan helikopterle karadan ise arazöz ve itfaiye araçlarıyla müdahale edildi. Kısa sürede söndürülen yangın sonrasında açıklama yapan Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, kurak geçmesini tahmin ettikleri bulunduğumuz yaz dönemi nedeniyle kentte oluşturulan 45 ekibin 24 saat esasına göre teyakkuzda olduğunu söyledi.
Orman Bölge Müdürü Sabuncu, yaz aylarında sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyretmesi tahminleri nedeniyle daha hassas bir dönemde olduklarını söyledi. Sabuncu, "1 Haziran'dan başlamak üzere ekim ayı ortalarına kadar orman yangınları açısından hassas bir dönemin, kritik günlerin içerisine girmiş bulunuyoruz. Orman yangınlarında hava şartları bizi ekstrem bir pozisyona soktu. Çok kurak bir kış dönemi geçirdik. İlkbaharın son günlerinde yağışların arması otların büyümesine neden oldu. Tabi ileriki günlerde havaların ısınmasıyla birlikte otların kurumasıyla yangın açısından çok ciddi bir potansiyel oluşacak gibi görünüyor. Yine meteoroloji yetkilileri bu yıl yaz ayranda 2 ila 5 dereceye kadar mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini söylüyorlar. Bu da 2014 yılının orman yangınları konusunda daha hassas davranılacak bir sürece itiyor" dedi.
Sabuncu, bölgedeki ekiplerin çıkabilecek orman yangınlarına havadan ve karadan müdahaleye hazır olduklarını ifade ederek, "Bölgemiz bünyesinde 45 arazöz bulunmaktadır. Bunlardan 22'si Kahramanmaraş'ta konuşlanmış durumdadır. Ayrıca ilk müdahale araçları ile helikopterle görev yapıyoruz. 26 gözetleme kulesiyle ormanları 24 saat gözetliyoruz. Arkadaşlarımız sürekli gözetleme halindeler. Tabi bunların görüş açılarının dışındaki yangınları da vatandaşlarımız bize bildirdiklerinde bu bize zaman kazandıracak ve yangını küçükken söndüreceğiz" şeklinde konuştu.
'ORMAN YANGINLARININ YÜZDE 90'DAN FAZLASI İNSAN KAYNAKLI'
Geçen yıl keşfedilen yangın havuzlarının onarılarak su alınmaya elverişli hale getirildiğini ifade eden Sabuncu, orman yangınlarının yüzde 90'dan fazlasının insan kaynaklı olduğunu kaydetti ve şunları söyledi:
"Geçen yıl kentte 6 tane yangın havuzu keşfettik. Bu yıl onların bakım ve onarımlarını yaptık ve yangınlarda kullanacağız. Bizim bugün yaptığımız tatbikatın amacı, orman yangınlarının çıkmaması adına halka ulaşılması, yangın sırasında neler yapılabilir ve nelere hazır olduğumuzu görüyoruz. Orman yangınları birer doğal afet ama sanırım insan kaynaklı çıkan ve oluşan tek doğal afet orman yangınları. Bizim orman yangınlarının yüzde 90'dan fazlası insan kaynaklı. Dolayısıyla insanlarımız ne kadar hassasiyet oluşturursa o kadar az yangın meydana gelir diye düşünüyoruz."

MY (HK/BT) (FOTOĞRAFLI)