İSTANBUL,() Kağıthane Belediyesi’nin yüzyıllar sonra hizmete açtığı Kağıt Atölyesi’nde el yapımı Türk kağıtçılığını gençlere aktaran ve sevdiren Kağıt Ustası Oğuzhan Tuğrul vefa etti. Aslen Uygur Türklerinden olan Oğuzhan Tuğrul, yaşamı boyunca farklı el sanatlarında eserler verdi. El yapımı kağıtçılığın yanı sıra cam işçiliği alanında da uzman olan Oğuzhan Tuğrul, vitray çalışmalarında asitle boyama tekniğini geliştirdi ve Geleneksel Türk Hat Sanatı’nı bu camlara uyguladı. Vitray cam sanatlarına yenilikçi yaklaşımıyla adından söz ettiren Tuğrul, 1974 yılında başladığı cam sanatları alanındaki çalışmalarına 1999 yılından itibaren kâğıt yapımını ekledi.

Kanada, University of Manitoba’da çalışmaları bulunan Tuğrul, Amerika, Şili, Peru, Meksika, Bahama, Kanarya Adaları, Fas, İspanya, Fransa, İtalya ve Hollanda’ya yaptığı gezilerde Türk el sanatının kökenini araştırdı.

Kağıthane Belediyesi Kağıt Atölyesi’nin yanı sıra Washington DC Glass School, Society of American Mosaic Artists (SAMA), Universidad de Puerto Rico, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, Cafer Ağa Medresesi, Hoca Ahmed Yesevi Vakfı’nda eğitimler veren Tuğrul, Türk kağıtçılığını, camcılığı ve nakışlı alçı pencere sanatlarını tanıtmak amacıyla araştırma, belgeleme ve geliştirme çalışmalarında bulundu.

1955 yılında Adapazarı’nda doğan Tuğrul, Lise eğitimini Darüşşafaka Lisesi’nde aldı. Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca ve Uygurca dillerini bilen Tuğrul, geçen sene yakalandığı kanserden kurtulmak için tedavi görüyordu. Önceki gün hayata veda eden Tuğrul evli ve iki çocuk babasıydı.

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ve dostlarının katılımıyla Eyüp Sultan Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra Tuğrul, Habibler Mezarlığı’na defnedilerek son yolculuğuna uğurlandı.
Tuğrul’un sadece Kağıthane için değil, Türkiye için de çok önemli bir sanatçı olduğunu ifade eden Başkan Kılıç, “Oğuzhan bey, 559 yıl sonra Kağıthane’ye kazandırdığımız el yapımı kağıt atölyesinin kuruluşunda yer aldı. Unutulmaya yüz tutmuş kağıtçılığı gençlerimize ve çocuklarımıza sevdiren çok önemli bir ustaydı. Birbirinden farklı konulara vakıf, çok üretken bir sanatçıydı. Geçtiğimiz yıl sağlık sorunlarından dolayı aramızdan ayrıldı. Tedavi görüyordu. Maalesef onu kaybettik. Ona rahmet, ailesine ve dostlarına sabır diliyorum” dedi.

(FOTOĞRAF)