MANİSA’nın Soma İlçesi’ne bağlı Deniş Köyü’nde bir grup kadın, köylerinin istimlak edilmesine rağmen eşlerinin ve çocuklarının kömür ocaklarında işe alınmadığını belirterek eylem yaptı.
Daha önce Ege Linyitleri İşletmeleri (ELUİ) İstihsal Şube Müdürlüğü önünde toplanıp eylem yapan yaklaşık 30 kadın, bu defa Atatürk Caddesi’ndeki ELİ Müessese Müdürlüğü önündeydi. 'Deniş mağdur', 'Dışarıdan işçi istemiyoruz', 'Denişliyiz hakkımızı isteriz', 'Gençlere iş istiyoruz', 'Başbakanımız sesimizi duy' yazılı dövizler taşıdı. Kadınların eylemine bazı erkekler de destek verdi.
Köylü kadınlar adına konuşan Nurdan Dağlı, “Köyümüz ELİ tarafından istimlak edildi. Yapılan açıklamalarda Deniş Köyü’nün haritadan silineceği dahi söylendi. Bu bakımdan mağduriyetimiz var. Tarlalarımızdan, bahçelerimizden, evlerimizden olduk, ancak Deniş Köyü kadınları olarak çocuklarımızın, eşlerimizin, torunlarımızın bu madenlerde çalışmalarını için ne gerekiyorsa yapacağız. Siyasiler tarafından da yapılan açıklamada alınacak işçilerin Deniş Köyü gibi mağdur olan diğer 11 köyün gençlerinden olacağını belirtilmişti. Ne var ki geçtiğimiz gün yapılan sınavlarda 12 köyden sadece 6 kişi işe girmişti. Deniş Köyü’nden ise kimse işe alınmadı. Verilen sözler yerine getirilmedi, ELİ yetkililerinin sesimizi duymasını bekliyoruz” dedi.
Köylülerden Recai Uygun da “Köyümüz zamanında havasıyla suyuyla Soma’nın en güzel köylerinden birisiydi. Maden sahalarında patlatılan dinamitlerle su yatakları yok oldu. Şimdi mevcut suyumuz ise içilemeyecek durumda. Çamaşırlarımızı balkona ve bahçeye astığımızda kömür tozundan simsiyah oluyor. Köyümüzde kanser vakaları arttı. Tüm bunları yaşamaya mahkum bırakılırken ELİ çocuklarımızı işe almıyor. Bu zorumuza gidiyor” diye konuştu.
Açıklamaların ardından grup, ELİ Müessese Müdürlüğü’ne girmek isteyince polis engeliyle karşılaştı. Daha sonra grup arasından dört kadın binaya girerek ELİ Soma Müessese Müdür Yardımcısı Ali Ulu ile görüşüp, isteklerini belirti. Alımlarda kendilerinin bir şey yapmasının söz konusu olmadığını belirten Ulu, “Kurulan komisyon işe girecek herkesi mülakata alıyor. Yapılan yazışmalarda başarılı olanlar işe alınıyor. Sizin sorununuz tamamen bizim dışımızda olan bir sorun. Mağduriyetinizi biliyorum. Elbette sizler tarlalarınızı ELİ’ye verdiğiniz için gerekli kolaylıklar gösterilmeli. Bu konuda işçi alımlarında sizler için ek bir madde çıkartılması ve buna göre maden mağduru gençlerin işe alınmalarını kolaylaştırır” dedi.
Grup, Ulu’yla yapılan görüşmenin ardından dağıldı.