DENİZLİ'de özel bir hastaneni Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Erhan Özfidan, özellikle yaz aylarında kadınların büyük rağbet gösterdiği babetlerin uzun süre giyilmesi halindeki tehlikeli olduğunu, yürüyüşte şekil bozukluklarına neden olabileceğini söyledi.
Pratik ve rahat olması nedeniyle tercih edilen babetler insanın doğal yürüyüş ve yere basış şeklini değiştirdiği için uzun vadede ayağın yapısını bozduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Erhan Özfidan, tehlikeye dikkat çekti. Uzm. DD. Özfidan, babetlerin çok düz olduğu için sağlıklı olduğu düşünüldüğü ancak bu modellerin aslında ayağı tutacak hiçbir bağ olmadığı için eklemlerde zedelenmelere, topuklarda artan baskıya bağlı olarak bilek ve kalçalarda ağrıya, uzun süre giyildiğinde yürüyüşte şekil bozukluğuna, ayak tabanında yayvanlaşma ve düztabanlık gibi ayak deformasyonlarına neden olduğunu belirtti.
Ayakların vücut dengesini sağlamada önemli rolü olduğunu belirten Uzm. Dr. Özfidan, "Ergonomik olarak yanlış tercih edilen ayakkabıların sırt ve kalça ağrılarından kireçlenmeye kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir. Yüksek topuklu ayakkabılar da vücudun ağırlık merkezini öne doğru iterek bel ve kalçanın normal duruşunu olumsuz etkilediği için bel kavisinin artmasına bunun sonucunda ise bel ve kalça kaslarında aşırı gerginlik ve ağrı oluşturur. Dizlere binen aşırı yükten dolayı diz ve bacak ağrılarının yanı sıra diz eklemlerinde de kireçlenmelere sebebiyet verir. Ayakkabı seçiminde ideal topuk yüksekliği 2-5 cm arasındadır. Ayakkabıların burun kısmının yuvarlak ve geniş olması, parmakların rahat hareket edebilmelidir. Eğer babetlerin rahatlığından vazgeçilemiyorsa, içine yumuşak bir destek konulmalı ve ayak kavisi desteklenmeli, dolgu topuklarda ön ve arka kısmın eşit olması durumunda sorun yaşanmıyor ancak yine de dolgu kalınlığı 10 cm'yi geçmemeli" dedi.

RÇ (İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)